eur:
394.07
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Robbanások és halottak a bostoni maratonon - videó

Legkevesebb három halottja és több mint száz sérültje van annak a két robbanásnak, amely hétfő délután történt, a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében. A bostoni rendőrség megerősítette: egy harmadik robbanás is történt a városban. "Megtaláljuk, ki és miért tette ezt" - mondta Barack Obama. A Boston maratonon négy magyar is indult.

A sebesültek száma a rendőrség szerint 23, egyes sajtóforrások szerint ennél többen is lehetnek. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellett végrehajtani. A bostoni rendőrség egy harmadik robbanásról is beszámolt néhány kilométerre a futóverseny befutójától, a JFK Könyvtárnál, de úgy tűnik, nincs köze a maratonon történtekhez.

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt a futóversenyen, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. Több épületet kiürítettek és repülési tilalmat rendeltek el a belváros felett, egyes hírek szerint a mobilszolgáltatást is felfüggesztették.

A versenyt megszakították, és a metrót is leállították a robbanások után. A CNN tudósítása szerint néhány másodperc választotta el a két nagy robbantást.

A robbanás pillanatáról már több videó is felkerült az internetre.


A Boston maraton az egyik legnagyobb sportesemény az Egyesült Államokban. Idén közel 27 ezer futó nevezett a versenyre. Massachusetts államban munkaszüneti nap van, így rengeteg néző volt kíváncsi a futókra.

Óvintézkedések

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.

Kerülte a terrorizmust

Az elnök a Fehér Házban sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: "nem tudjuk, ki vagy kik követték el, nincsen meg minden kérdésre a válaszunk, de megtaláljuk, hogy ki tette és miért. Minden felelős csoport vagy egyén érezni fogja az igazság súlyát". Obama  következetesen kerülte a terrorizmus szó használatát, a CNN ugyanakkor terrortámadásról beszél.

Négy magyar a mezőnyben

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, akik magyar sérültről nem rendelkeztek hivatalos értesüléssel, és magyar állampolgároktól a képviseletekre segélykérés sem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő indult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×