Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pierre Trudeau fiát választották elnöküknek a kanadai liberálisok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pierre Trudeau néhai kanadai miniszterelnök legidősebb fiát, Justin Trudeau-t választotta elnökévé a Kanadai Liberális Párt (LPC).

A 41 éves politikus a szavazatok 80 százalékát szerezte meg a vasárnapi tisztújító pártkongresszuson, amelyen rajta kívül még öten pályáztak az elnöki tisztségre. Justin Trudeau három éve tagja a parlamentnek. A liberálisok új elnöke némileg Barack Obama amerikai elnököt utánozva, a remény üzenetével kampányolt, a pártkongresszuson felszólalva pedig arról beszélt, hogy a kanadaiak torkig vannak Stephen Harper miniszterelnök negatív és megosztó politikájával.

Néhány perccel Trudeau megválasztás után a kormányzó konzervatívok közleményt adtak ki, amely szerint habár a liberálisok új elnökének jól csengő vezetékneve van, nincs elegendő tapasztalta ahhoz, hogy a világgazdasági válság okozta bizonytalanságban vezesse az országot.

Justin Trudeau édesapja, Pierre Trudeau 16 éven át, 1968-84 között volt Kanada miniszterelnöke. Karizmatikus és hallatlanul népszerű politikus volt, éleselméjűségével és lezserségével sokak rokonszenvét kivívta, és dühítette a konzervatívokat.

A liberálisok a múlt évszázad nagy részében uralták a kanadai politikai porondot, de a legutóbbi, két évvel ezelőtti parlamenti választáson lecsúsztak a harmadik helyre. A közelmúltbeli közvélemény-kutatásokból szerint azonban Trudeau pártja újra a népszerűségi lista élén áll.