Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rövid időn belül kiszabadult az Egyiptomban elrabolt magyar megfigyelő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem esett baja annak a magyar megfigyelőnek, akit az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rövid időre beduin fegyveresek raboltak el csütörtökön.

A rendőr százados a Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójában (MFO) szolgál. Az MFO közleménye és az egyiptomi források szerint az eltávozáson lévő megfigyelő az al-Gora táborból Kairóba tartott egy buszon több bajtársával együtt. A beduinok eltorlaszolták az utat, és amikor a busz megállt, elhurcolták a magyar megfigyelőt. Az állítólag az el-Akrasa törzshöz tartozó fegyveresek a túszért cserébe egy kábítószer-csempészet miatt letartóztatott rokonuk szabadon bocsátását követelték.

Az egyiptomi hatóságok közbelépésére a helyzet gyorsan megoldódott. A magyar megfigyelőt visszakísérték a buszhoz, amelyre addig a hatóságok emberei vigyáztak, s a jármű folytatta az útját Kairó felé. Ehhez fegyveres kíséretet is kapott - közölte az MFO, amely köszönetet mondott a hatóságoknak a közbelépésért.

A közleményből nem derül ki, hogy mi vezetett eredményre: engedtek-e a fegyveresek követelésének, vagy más módon érték el a túsz kiszabadulását.

A francia hírügynökségnek egy kairói rendőrségi forrás azt mondta, hogy eleve tévedés történt: az emberrablók nem tudták, hogy a buszon az MFO tagjai utaznak, és törzsük vezetőinek közbelépésére engedték el a magyar tisztet.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-t tájékoztatva közölte, hogy az MFO misszió egy nemzetközi megállapodáson alapuló művelet. Az izraeli-egyiptomi konfliktust lezáró Camp David-i békeszerződés betartásának ellenőrzésére hozták létre 1979-ben.

A misszió fő feladata a katonai rend és fegyelem fenntartása az MFO teljes felelősségi körzetében. Ennek keretében bűnügyi nyomozati munka, baleseti helyszínelés, járőrözés, rendészeti feladatok, gépjármű oszlopok biztosítása, közlekedésbiztonsági és sebesség ellenőrzés végrehajtása és rendezvények biztosítása is feladataik közé tartozik. A magyar kontingens 42 emberből áll, köztük 26 katona és 16 rendőr - közölte a minisztérium.

Az emberrablások a Sínai-félszigeten a Mubarak-rendszer megingása és bukása óta szaporodtak meg, mivel meggyengült a térségben a közrend. A nagykövetségek nem tanácsolják állampolgáraiknak a vidék felkeresését nyomós ok nélkül. A túszejtések általában pár óráig, legfeljebb pár napig tartanak.

Tavaly májusban tíz, a Fidzsi-szigetekről származó katonai megfigyelőt raboltak el beduinok hasonló okból, de nagyon rövid időn belül elengedték őket, miután ígéretet kaptak a hatóságoktól a követelésük teljesítésére.

Tavaly szeptemberben a megfigyelők táborát megtámadták a törzsi fegyveresek, akik feldühödtek egy iszlámellenes amerikai amatőr film miatt. Akkor két kolumbiai és egy egyiptomi katona megsebesült.