eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Börtönökben működő neonáci hálózatot lepleztek le

Börtönökben működő szélsőjobboldali hálózatot lepleztek le Németországban, a titkos szervezet a legalább tíz gyilkosságért felelősnek tartott Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű neonáci terrorista sejt környezetével is kereste a kapcsolatot szerdai német lapbeszámolók szerint.

A szerveződés irányítói azt tervezték, hogy létrehoznak egy egyesületet, amelynek tagjai a hivatalosan elítéltek boldogulását és társadalmi beilleszkedését segítik önkéntes munkával, a közhasznú egyesületi forma leple alatt pedig országos hálózatot alakítanak ki a börtönbe került neonácik összefogása, a szélsőjobboldali eszmék iránti elkötelezettségük fenntartása, valamint az elítéltek és hozzátartozóik anyagi támogatása céljából.

A Süddeutsche Zeitung és a Bild című lap beszámolója szerint a hatóságok Hessen tartományi büntetés-végrehajtási intézetekben bukkantak a szerveződés nyomaira. A börtönfalak mögött már meglehetősen jól kiépült a hálózat. A kiterjedt szervezet tagjai rejtőzködve tevékenykedtek, például kerülték a neonáci szubkultúra jellemző jegyeinek használatát, és konspiratív módon, egyebek között apróhirdetésekben elhelyezett kódolt üzenetek útján tartották a kapcsolatot a külvilággal - áll a beszámolókban, amely szerint a titkos szerveződés az NSU környezetével is próbált kapcsolatot kialakítani.

A hatóságok hosszabb ideje nyomoznak, az előző héten pedig lecsaptak a hálózatra. Lefoglaltak számos bizonyítékot, köztük leveleket és propagandaanyagokat, a szerveződés tagjait pedig elkülönítették egymástól. "Tudjuk, hogy szélsőjobboldali bűnözők a büntetés-végrehajtási intézményekből kiinduló hálózatok és új szervezeti struktúrák kiépítésére törekednek" - nyilatkozott Jörg-Uwe Hahn, a Hessen tartományi kormány igazságügyi minisztere. Hozzátette: a hatóságok megakadályozzák a neonáci szervezkedést. "Nem akarjuk, hogy az NSU bűncselekményeinek feltárása során elkövetett hatósági hibák megismétlődjenek" - hangsúlyozta a miniszter.

A Hessenben feltárt szerveződés nem az első próbálkozás a bebörtönzött neonácik összefogására. A szövetségi belügyminisztérium 2011 szeptemberében betiltotta a nemzeti politikai foglyokat segítő szervezet (HNG) elnevezésű, több száz tagú egyesületet, amely elítélt szélsőjobboldaliakat támogatott a szabadságvesztés idején és a szabadulás után. A hatóságok időközben kimutatták, hogy az NSU egyik tagja a kilencvenes években kapcsolatban állt a szervezettel.

A Németország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Türingia tartományban 1998-ban létrejött NSU legalább tíz gyilkosságot követhetett el, az áldozatok egy kivétellel török, illetve görög bevándorlók voltak. A neonáci terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport azt követően lepleződött le, hogy 2011 novemberében egy tagjuk feladta magát, a másik kettő pedig öngyilkosságot követett el. Az NSU életben maradt tagját, Beate Zschäpét terrorista szervezet létrehozásával és gyilkosságokban társtettesként való részvétellel vádolják, pere a jövő héten kezdődik a müncheni tartományi felsőbíróságon.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×