eur:
394.08
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jövő szerdán lesz Margaret Thatcher temetése

Jövő szerdán vesznek végső búcsút Margaret Thatchertől - jelentette be kedden a brit miniszterelnöki hivatal.

Az előző nap, 87 esztendős korában elhunyt néhai konzervatív párti brit miniszterelnök temetési szertartásán jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is.

A Downing Street szóvivője keddi tájékoztatóján megerősítette, hogy Thatchert a hivatalos brit protokoll alapján a "ceremoniális temetési szertartásnak" nevezett tiszteletadással búcsúztatják; ez a protokollsorrendben az állami temetés után következik.

Az állami temetés rendszerint a királyi család magas rangú tagjainak jár. Mindazonáltal az 1965-ben elhunyt Sir Winston Churchill volt miniszterelnököt, aki a második világháborúban győzelemre vezette Nagy-Britanniát, teljes állami temetési szertartással búcsúztatták. Õ volt eddig az utolsó olyan nem királyi státusú brit közéleti személyiség, aki állami temetésben részesült.

A keddi brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek számára teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne tartsanak tisztelgő átrepülést a temetési menet útvonala felett. Ez az a két mozzanat, amelyben a hivatalos állami temetés különbözik a ceremoniális temetéstől, ám közeli ismerőseinek beszámolója szerint Margaret Thatcher mindezt "pénzpocsékolásnak" tartotta, és kifejezetten kérte ezeknek az elemeknek az elhagyását.

A brit miniszterelnöki hivatal bejelentése szerint Margaret Thatcher családjának képviselői kedden délelőtt egyeztető megbeszélést tartottak a Buckingham-palota - az első számú londoni uralkodói rezidencia - illetékeseivel a temetés részleteiről. A búcsúszertartást ugyanis a londoni Szent Pál-székesegyházban, az anglikán világunió első számú nagy-britanniai templomában tartják, és ehhez szükség volt II. Erzsébet királynőnek, az anglikán egyház főkormányzójának és e minőségében legfőbb világi vezetőjének formális engedélyére.

A következő oldalon: külföldi lapvélemények a politikusról.
A nemzetközi sajtó történelemformáló személyiségként méltatta kedden az előző nap elhunyt Margaret Thatcher volt brit miniszterelnököt, de egyúttal rámutatott örökségének ellentmondásosságára is.

A mai brit társadalomra és gazdaságra egyaránt a thatcherizmus nyomja rá bélyegét - írta a Neue Zürcher Zeitung című konzervatív svájci lap. Az állami vállalatok privatizációja hatékony világkonszernek létrejöttét eredményezte. A korabeli szakszervezetek hatalmát senki sem kívánja vissza. Mégis, két évtizeddel Thatcher távozása után kormányzásának árnyoldalai is jól láthatóak. A jövedelmek és esélyek egyenlőtlensége nagyobb, mint a kontinensen. A pénzügyi válság megrengette a City deregulációs képességébe vetett bizalmat. Ám miután a megújult Munkáspárt ígéreteit maga alá temette a gigantikus adóssághegy, Nagy-Britannia távol van attól, hogy alternatívát mutasson fel Thatcher örökségével szemben.

Ronald Reagan amerikai elnökkel együtt ő vezette új irányba, a neoliberalizmus felé a Nyugatot - írta a holland baloldali de Volkskrant. A gondoskodó állam kollektivizmusával Thatcher egy másik eszményt szegezett szembe - a szabad individuumét -, aki önálló döntéseket hoz, és az államtól függetlenül akar cselekedni.

A La Croix című francia katolikus lap szerint is Thatcher és Reagan voltak azok, akik döntő lökést adtak a liberalizmus nagy hullámának, és az ennek nyomán fellépő globalizációnak. A Vaslady volt az első, aki egy nagy nyugati országban megindította a privatizációt, a szociális deregulációt és a pénzgazdálkodás liberalizációját.

Az 1991-es Nagy-Britannia, amelynek kormányrúdját Thatcher oly kelletlenül adta át, 2013-ra egy másik országgá változott - vélte a The Independent című baloldali liberális brit lap. Thatchernek az adókért, a szabályok egyszerűsítéséért vagy az állam és a szakszervezetek új viszonyáért folytatott harca azonban mára ismét aktuális lett. Ez előrelátását is bizonyíthatja, de egyben azoknak a korlátoknak a tanújele is, amelyekbe a legerősebb és legbátrabb politikusok is beleütköznek, ha egy demokráciában valamit meg akarnak változtatni.

A fékevesztett kapitalizmus előretörése, amely ellen manapság nemcsak a "felháborodottak" mozgalma, hanem a legtöbb közgazdász is tiltakozik, közvetlenül visszavezethető arra a politikai irányváltásra, amelyet ez az asszony meghonosított - írta a belga De Morgen. Idézte Tony Judt brit történészt, aki csodálkozva kérdezte, hogyan lehetséges, hogy egy nyugati társadalom, amelyet Thatcher színre lépéséig a szociáldemokrata értékek és a közgazdász Keynes tanai olyan erősen meghatároztak, hirtelen ilyen átfogóan átvette az ultraliberális modellt, amelynek következménye a mai válság és a jóléti társadalom gyorsuló leépülése. Maggie meghalt, de öröksége elevenebb, mint valaha - állapította meg a lap.

Thatcher szociális érzéketlenséget mutatott, amikor a szakszervezeteket a falhoz szorította, a privatizációt áterőltette, és felszámolt olyan régi iparágakat, mint az acélgyártás vagy a bányászat. Másrészről viszont kétségtelen érdemei vannak a Ronald Reagan amerikai exelnök által a "gonosz birodalmának" nevezett Szovjetunió bukásában. Röviden szólva: nem volt istenség, de ördög sem - írta a baloldali cseh Pravo.

Nagy-Britannia első női miniszterelnöke erős egyéniség volt, akit politikai ellenfelei sokáig alábecsültek, és mire észbe kaptak, már túl késő volt - állapította meg a Luxemburger Wort című luxemburgi lap. Már kormányzása kezdetén megfosztotta hatalmuktól a látszólag mindenható szakszervezeteket, a falklandi háborúban helyreállította Nagy-Britannia nagyhatalmi tekintélyét, Brugge-ben (Bruges) elmondott 1988-as beszéde pedig a brit konzervatívok Európa-politikai kiáltványa lett, amelyre David Cameron ma is hivatkozik (...) Minden hibája ellenére történelmi formátumú személyiség volt.

Kormányfőként nehéz örökséget kellett átvennie egy súlyos gazdasági válság kellős közepén - emlékeztet a Vedomosztyi című orosz lap. A gazdaság fejlődését akadályozó nagy hatalmú szakszervezetek ellen első nyugati politikusként egy neoliberális irányvonalat vitt keresztül. Agresszív reformjai népszerűtlenné tették, amin az Argentínával vívott "felháborító" háború lényegében nem sokat változtatott. A thatcheri korszak átfogó reformjainak másik oldalán az egyenlőtlenség növekedése és a gazdaságban kialakuló egyensúlytalanság áll, amely pénzügyi szolgáltatásokon kívül szinte semmit sem állít elő, és a pénzügyi szektor szinte kicsúszott az ellenőrzés alól - ráadásul globális méretekben. Thatcher gazdaságpolitikája globális fősodorrá tette azt, amit később washingtoni konszenzusnak neveztek el. Az orosz lap szerint elmondható, hogy éppen a 80-as években tették le Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban azokat az aknákat, amelyek 2008-ban robbantak fel.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×