Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A görögök jóvátételként várnak pénzt Németországtól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Görögországban jogi dokumentumot készítettek, amelynek alapján jóvátételt követelnének Németországtól a II. világháború idején a náci megszállók által okozott pusztításokért - közölte kedden a külügyminisztérium.

Jelenleg a balkáni ország legfőbb jogtudósai ellenőrzik a dokumentumot, Dimítriosz Avramopulosz külügyminiszter szakvéleményükre vár. A tanulmány már március elején elkészült, a hatóságok azóta ide-oda tologatják egymás között. Megállapításait szigorúan titkosnak minősítették.

Görögországban az euróválság nyomán a bal- és a jobboldali ellenzéki pártok egyaránt követelték, hogy Athén ismét tűzze napirendre a német háborús jóvátétel ügyét. A pénzügyminisztérium munkacsoportot hozott létre, amely az összes vonatkozó dossziét osztályozta és katalogizálta a számvevőszéken. A pénzügyi tárca közlése szerint az iratok 761 kötetet tesznek ki. A munkacsoport a 80 oldalba sűrített összefoglaló jelentését március elején küldte meg a pénzügyminisztériumnak és a külügyminisztériumnak.

A szóba került követelések között szerepel az anyagi károk és az emberéletek után fizetendő jóvátétel mellett egy kényszerhitel is, amelyet a görög nemzeti bank kölcsönzött 1942-ben a Német Birodalmi Banknak.

A Berlintől követelhető jóvátétel összegéről különféle számok keringenek. A Független Görögök nevű jobboldali populista párt 162 milliárd eurót emleget kamatok nélkül, a baloldali szervezetek adatai 300 milliárd euróig terjednek.

A német szövetségi kormány a jóvátétel ügyét már régóta elintézettnek tekinti.