eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A görögök jóvátételként várnak pénzt Németországtól

Görögországban jogi dokumentumot készítettek, amelynek alapján jóvátételt követelnének Németországtól a II. világháború idején a náci megszállók által okozott pusztításokért - közölte kedden a külügyminisztérium.

Jelenleg a balkáni ország legfőbb jogtudósai ellenőrzik a dokumentumot, Dimítriosz Avramopulosz külügyminiszter szakvéleményükre vár. A tanulmány már március elején elkészült, a hatóságok azóta ide-oda tologatják egymás között. Megállapításait szigorúan titkosnak minősítették.

Görögországban az euróválság nyomán a bal- és a jobboldali ellenzéki pártok egyaránt követelték, hogy Athén ismét tűzze napirendre a német háborús jóvátétel ügyét. A pénzügyminisztérium munkacsoportot hozott létre, amely az összes vonatkozó dossziét osztályozta és katalogizálta a számvevőszéken. A pénzügyi tárca közlése szerint az iratok 761 kötetet tesznek ki. A munkacsoport a 80 oldalba sűrített összefoglaló jelentését március elején küldte meg a pénzügyminisztériumnak és a külügyminisztériumnak.

A szóba került követelések között szerepel az anyagi károk és az emberéletek után fizetendő jóvátétel mellett egy kényszerhitel is, amelyet a görög nemzeti bank kölcsönzött 1942-ben a Német Birodalmi Banknak.

A Berlintől követelhető jóvátétel összegéről különféle számok keringenek. A Független Görögök nevű jobboldali populista párt 162 milliárd eurót emleget kamatok nélkül, a baloldali szervezetek adatai 300 milliárd euróig terjednek.

A német szövetségi kormány a jóvátétel ügyét már régóta elintézettnek tekinti.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×