eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Madárinfluenza: Fertőzött szárnyasokra leltek Sanghajban

Először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon - a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták.

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint a fertőzött galambokra egy külvárosi szárnyaspiacon leltek a hatóságok, amelyek az árusítás befagyasztását és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását rendelték el. Két másik környező piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól kezdődően átmeneti jelleggel minden élő szárnyast árusító piacot bezárnak - jelentették be a hatóságok.

A madárinfluenza korábban embereken nem kimutatott típusa eddig összesen hat ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma tizennégy. Kivétel nélkül minden esetet az ország keleti részéről, Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokból, valamint Sanghaj városából jelentették. A legutóbbi áldozat egy 64 éves, szárnyasok szállításával foglalkozó Csöcsiang tartománybeli farmer, ő csütörtök éjjel halt meg. A hatóságok a betegek hozzátartozóit, rokonait is vizsgálják, mindezidáig nem találtak arra utaló jelet, hogy a betegség emberről emberre is terjedne.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság a hét közepén közleményében úgy fogalmazott, hogy országszerte mobilizálják erőforrásaikat a vírus leküzdésére. A minisztérium rendszeres tájékoztatást ígért a megbetegedésekkel és a vírussal kapcsolatos információkat illetően, a téma kiemelt helyen szerepel a központi híradásokban, a lakosságot tájékoztató jellegű műsorok is segítik.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselői a vírussal kapcsolatos nyilatkozatai szerint egyelőre nem tudni eleget a megbetegedésekről ahhoz, hogy fel lehessen mérni annak valós veszélyeit. A sanghaji járványügyi központ igazgatója a Shanghai Daily napilapnak kijelentette: az esetek számának növekedésével a vírusról kapott információmennyiség is nő, a szakemberek így egyre közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy a vírus fertőzőképességét és terjedését meghatározzák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×