eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Putyin lecsap az offshore-lovagokra

3 hónapjuk van az orosz hivatalnokoknak, hogy hazavigyék külföldi számlákon tartott pénzüket. Ha ezt nem teszik meg, akkor elbocsájtás vár rájuk. Ezt üzente Vlagyimir Putyin elnök a közalkalmazottaknak.

Elemzők eddig kétségbe vonták Vlagyimir Putyin őszinteségét, amikor a külföldre menekített pénzek hazahozásáról és megadóztatásáról beszélt. Úgy tűnik, most tényleg komolyan gondolja, hogy lecsap az úgynevezett "offshore-lovagokra" - vagy legalábbis azokra az orosz állampolgárokra, akik állami hivatalt viselnek és külföldön is van számlájuk, részvénycsomagjuk vagy más pénzügyi eszközük.

Putyin a héten két olyan rendeletet adott ki, amelyek szerint az orosz közalkalmazottaknak július 1-ig részletes vagyonnyilatkozatot kell tenniük - és hogy szigorú ellenőrzésre számíthatnak. El kell számolniuk többek között a nagyobb tranzakciókra költött pénzt eredetéről és nyilatkozniuk kell külföldi ingatlanjaikról is.

Akinél felfedezik, hogy "tiltott javak birtokosa", azt azonnal elbocsájtják. "Nincsenek érinthetetlenek" - figyelmeztetett Szergej Ivanov, Putyin kabinetfőnöke.

Konsztantyin Kosztyin, volt elnöki tanácsadó, most a Civil Társadalom Fejlesztési Alap nevű szellemi műhely vezetője azt mondta, hogy a lépéssel "államosítják az elitet". "Az elit sokáig vadászterületének tartotta Oroszországot. A terv az volt, hogy megtartja a pénzét, de máshol él" - mondta.

Kszenyija Szorokina, a Sznob magazin szerkesztője ezt mégjobban kifejtette: "az orosz hivatalnokok életformája az, hogy külföldön tartják a pénzüket, odaküldik élni a családjukat és nyugdíjazásuk után követik őket. Most újra kell gondolniuk a karrierjüket.

Mihail Vinogradov, a Pétervári politika nevű alap elnöke szerint "az elnök növelni akarja a hivatalnokok függőségét és mérsékelni önállóságukat". Putyin már korábban is előszeretettel emlegette az úgynevezett "de-offshorizáció" ötletét. Erről februárban törvénytervezetet nyújtott be és az elnöki rendelettel egyrészt ennek elfogadását akarta gyorsítani, másrészt egyértelmű üzenetet küldeni az elitnek eltökéltségéről.

A korrupciót vizsgáló Transparency International nevű szervezet szerint Oroszország 174 ország közül a 133. helyen áll a korrupciós indexben. Az orosz központi bank főnöke szerint 50 milliárd dollárnyi pénzt küldtek tavaly illegálisan külföldre.

A többségében állami tulajdonú Rosznyefty olajcég azonnal közölte, hogy vezetői otthon tartják a pénzüket és ezt mondta Alekszej Miller, a Gazprom elnöke is. Andrej Akimov, a Gazprombank elnöke pedig március elején utalt el a ciprusi Laiki bankból 2 millió dollárt és zárta le ottani számláját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×