Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin lecsap az offshore-lovagokra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
3 hónapjuk van az orosz hivatalnokoknak, hogy hazavigyék külföldi számlákon tartott pénzüket. Ha ezt nem teszik meg, akkor elbocsájtás vár rájuk. Ezt üzente Vlagyimir Putyin elnök a közalkalmazottaknak.

Elemzők eddig kétségbe vonták Vlagyimir Putyin őszinteségét, amikor a külföldre menekített pénzek hazahozásáról és megadóztatásáról beszélt. Úgy tűnik, most tényleg komolyan gondolja, hogy lecsap az úgynevezett "offshore-lovagokra" - vagy legalábbis azokra az orosz állampolgárokra, akik állami hivatalt viselnek és külföldön is van számlájuk, részvénycsomagjuk vagy más pénzügyi eszközük.

Putyin a héten két olyan rendeletet adott ki, amelyek szerint az orosz közalkalmazottaknak július 1-ig részletes vagyonnyilatkozatot kell tenniük - és hogy szigorú ellenőrzésre számíthatnak. El kell számolniuk többek között a nagyobb tranzakciókra költött pénzt eredetéről és nyilatkozniuk kell külföldi ingatlanjaikról is.

Akinél felfedezik, hogy "tiltott javak birtokosa", azt azonnal elbocsájtják. "Nincsenek érinthetetlenek" - figyelmeztetett Szergej Ivanov, Putyin kabinetfőnöke.

Konsztantyin Kosztyin, volt elnöki tanácsadó, most a Civil Társadalom Fejlesztési Alap nevű szellemi műhely vezetője azt mondta, hogy a lépéssel "államosítják az elitet". "Az elit sokáig vadászterületének tartotta Oroszországot. A terv az volt, hogy megtartja a pénzét, de máshol él" - mondta.

Kszenyija Szorokina, a Sznob magazin szerkesztője ezt mégjobban kifejtette: "az orosz hivatalnokok életformája az, hogy külföldön tartják a pénzüket, odaküldik élni a családjukat és nyugdíjazásuk után követik őket. Most újra kell gondolniuk a karrierjüket.

Mihail Vinogradov, a Pétervári politika nevű alap elnöke szerint "az elnök növelni akarja a hivatalnokok függőségét és mérsékelni önállóságukat". Putyin már korábban is előszeretettel emlegette az úgynevezett "de-offshorizáció" ötletét. Erről februárban törvénytervezetet nyújtott be és az elnöki rendelettel egyrészt ennek elfogadását akarta gyorsítani, másrészt egyértelmű üzenetet küldeni az elitnek eltökéltségéről.

A korrupciót vizsgáló Transparency International nevű szervezet szerint Oroszország 174 ország közül a 133. helyen áll a korrupciós indexben. Az orosz központi bank főnöke szerint 50 milliárd dollárnyi pénzt küldtek tavaly illegálisan külföldre.

A többségében állami tulajdonú Rosznyefty olajcég azonnal közölte, hogy vezetői otthon tartják a pénzüket és ezt mondta Alekszej Miller, a Gazprom elnöke is. Andrej Akimov, a Gazprombank elnöke pedig március elején utalt el a ciprusi Laiki bankból 2 millió dollárt és zárta le ottani számláját.