eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Még négy év - Obamát újraválasztották

Barack Obama nyerte az amerikai elnökválasztást. Mitt Romney már gratulált demokrata ellenfelének. A java még hátra van - mondta az újraválasztott elnök győzelmi beszédében.

Még négy év - tette közzé nem sokkal ezelőtt Barack Obama ezt a rövid üzenetet a Twitteren. Chicagóban, a Demokrata Párt választási központjában őrjöngve fogadta a tömeg a hírt. New Yorkban kék megvilágítást kapott az Empire State Building, ami azt jelenti, hogy demokrata győzelem született az elnökválasztáson.

Obamának már 303 elektori szavazata van - a győzelemhez az 538 fős Elektori Kollégium legalább 270 szavazatára van szükség, vagyis Obamának megvan a többsége ahhoz, hogy a december 17-én összeülő testület formálisan is (újra) megválassza őt az Egyesült Államok elnökének.

Ohio nélkül nem megy

Obama győzelme akkor vált biztossá, amikor kiderült, hogy megszerezte a billegő államnak számító és 18 elektorral rendelkező Ohiót, amely úgynevezett "bellwether" állam: amelyik jelölt itt győz, az lesz az elnök (ilyen állam még Missouri - pontosabban csak volt, mert idén ott Romney nyert).

Obama egyébként jól teljesített a "csatatér" államokban, vagyis azokban, amelyek jelentős számú elektort adnak és a választás előtt szoros volt a két jelölt közötti verseny. Obama nyert az utolsók között záró Nevadában és Iowában, illetve már korábban eldőlt, hogy a jelenlegi elnök Michigant, Pennsylvaniát, New Hampshire-t és Wisconsint is "elvitte" a billegők közül. Észak-Karolinában Romney nyert, míg Coloradóban és Minnesotában szintén Obama.

A legnagyobb csatatérállamban, Floridában még a szavazatok 96 százalékos feldolgozottságánál sem lehetett végeredményt mondani, mert a különbség mindössze 0,5 százalék volt Obama javára. Hasonlóan szoros volt az eredmény Virginiában is.

Már csak Florida, Virginia és az utolsóként záró Alaska hivatalos eredményeire kell várni, és az ohiói eredmény sem hivatalos egyelőre.

Obama: A java még hátra van

Céltudatosabban és ihletettebben térek vissza a Fehér Házba - jelentette ki Chicagóban Barack Obama, aki hozzátette: a java még hátra van.

Az újraválasztott amerikai elnök hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot.

Barack Obama közölte: együtt akar működni mind a demokrata, mind a republikánus párt vezetőivel a deficit csökkentésében, az adótörvények módosításában és a bevándorlási politikában. Kijelentette: dolgozni fog azon is, hogy megszabadítsa Amerikát a kőolajfüggőségtől.


Romney imádkozik Obamaért

Nemrég hívtam Barack Obamát, és gratuláltam neki, illetve családjának. Imádkozom, hogy sikeres legyen az elnöksége - mondta bostoni Romney beszédében, amiben beismerte vereségét az elnökválasztáson.

Ann, a feleségem csodálatos first lady lett volna - tette hozzá, és hangsúlyozta azt is, hogy ebben a nehéz időben nem engedheti meg Amerikai a kettéosztottságot.

Isten áldja Amerikát - fejezte be beszédét az elnökválasztás republikánus vesztese.



Már üdvözölték Obama újraválasztását

Német és a belga vezetők üdvözölték elsőként szerda kora reggel Barack Obama újraválasztását.

Guido Westerwelle német külügyminiszter nyilatkozatában annak a reménynek adott hangot, hogy Barack Obama újraválasztása új lendületet ad a leszerelésnek, valamint a világkereskedelem liberalizálásának.

A New Yorkban tartózkodó Westerwelle úgy véli, hogy az Egyesült Államok külpolitikájában nem várható számottevő változás. Kiemelte, hogy Németország mindeddig rendkívül jól együttműködött az Egyesült Államokkal. Meggyőződését fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad.

Üdvözölte Obama újraválasztását a belga miniszterelnök, Elio Di Rupo is, aki úgy vélte, hogy ez bátorító jelzés az Egyesült Államok és a világ jövője szempontjából. A választók egy igazságosabb és toleránsabb Amerika mellett foglaltak állást - értékelte Elio Di Rupo.

A belga kormányfő szerint a demokrata párti elnök újraválasztása lehetővé teszi, hogy Európa és az Egyesült Államok erősítse erőfeszítéseit a béke érdekében.

Nem nyomsztja az újraválasztás

A Magyar Külügyi Intézet munkatársa az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: Obamát ezentúl nem nyomsztja az újraválasztás terhe, viszont törődnie kell az utókornak való megfeleléssel.

Balogh István szerint az újraválasztott elnök összességében jobban szerepelt a "csatatért" államokban, és nagy részt ennek köszönhető a győzelme.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×