Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tabajdi: nem kellene hősöket kreálni a Pussy Riot énekeseiből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem kellene emberi jogi aktivista hősöket kreálni a Pussy Riot énekeseiből - vélekedett pénteki közleményében Tabajdi Csaba, az Európai Parlament (EP) MSZP-delegációjának vezetője.

Tabajdi beszámolt arról, hogy az Európai Parlament és az orosz állami duma képviselői csütörtökön és pénteken Szentpéterváron vitatták meg a kétoldalú együttműködés kérdéseit. Szerinte a vita fő tanulsága, hogy a legkényesebb kérdéseket, a szólásszabadságot, a civil szervezetek akadálymentes tevékenységét is meg lehet és meg kell vitatni.

"Számos aggasztó dolog van Oroszországban az emberi jogok terén, mint például a civil szervezetek, az internethasználat vagy a szólásszabadság korlátozása. Az unió részéről egyértelműen képviselnünk kell a demokrácia, a jogállamiság, a szólásszabadság, az emberi jogok alapvető közösségi értékét" - hangsúlyozta a magyar EP-képviselő.

Közlése szerint a Pussy Riot ügye, amely bejárta a világsajtót, csak érintőleges téma volt a szentpétervári megbeszélésen. Az uniós, illetve az orosz fél között egyetértés volt abban - tette hozzá -, hogy az együttes botrányos szereplése nem tekinthető klasszikus ellenzéki megnyilvánulásnak.

"Az EP képviselői a börtönbüntetést politikailag elfogadhatatlanul túlzó ítéletnek minősítették. Éppolyan elfogadhatatlannak tartották azonban azt is, hogy az együttes provokatív feltűnésével, templomi demonstrációjával megsértette a hívő emberek érzékenységét. Nyugat-Európában is botrány lett volna, ha ilyen eseményre kerül sor a kölni dómban, a római Szent Péter székesegyházban vagy az esztergomi bazilikában" - írta Tabajdi Csaba.