eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Új alapra helyezné az EU működését Németország

Új alapra helyezné az Európai Unió (EU) működését Németország, a berlini vezetés szerint a decemberi uniós csúcson fel kell állítani egy testületet és meg kell bízni azzal a feladattal, hogy készítsen elő egy új szerződést - írta a Der Spiegel című német hetilap, amely szerint számos tagállam ellenzi a tervet.

A Der Spiegel vasárnapi számában megjelent beszámoló alapján a német kormány azt szorgalmazza Brüsszelben, hogy az Európai Tanács évzáró találkozóján hozzanak határozatot egy szerződés-előkészítő testület felállításáról, és döntsenek arról is, hogy mikor kezdődjék a munka.

Az új uniós alapszerződés a német javaslat szerint rendelkezne egyebek között arról, hogy az Európai Unió Bírósága ellenőrzi a tagállamok költségvetését és megbüntetheti a deficitszabályokat megsértő országokat.

Számos tagállam, például Írország és Lengyelország ellenzi a tervet. A dublini kormány az ilyen esetekben kötelező népszavazás kockázataitól tart, Varsó pedig úgy véli, hogy jelenleg nem lehetséges megállapodást elérni a 27 tagállam között egy új alapszerződésről.

Angela Merkel német kancellár beszédeinek visszatérő eleme, hogy a válságot az uniós integráció további elmélyítésével lehet megoldani, és a költségvetési politikát összehangoló fiskális paktumot egy új politikai unióval kell kiegészíteni, e folyamat során pedig az EU működéséről szóló szerződést is módosítani kell. Berlin a szerződés-előkészítő konvent létrehozására irányuló kezdeményezéssel kívánja formába önteni az elképzelést - írta a Der Spiegel.

A legutóbbi hasonló próbálkozás az úgynevezett európai alkotmány kidolgozásával megbízott konvent felállítása volt 2002-ben. A testület alkotmányjavaslatát Franciaország és Hollandia népszavazással elutasította, a helyére lépő Lisszaboni szerződést pedig Írországban csak a második nekifutásra sikerült népszavazással elfogadni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×