eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A vártnál kisebb mértékben csökken a kisebbségi kultúrára szánt kormánytámogatás Szlovákiában

A vártnál kisebb mértékben, öt százalékkal csökken a kisebbségi kultúrára szánt szlovák kormánytámogatás keretösszege a pénzügyi tárca jövő évi költségvetés-tervezetében - közölte az MTI pozsonyi irodájával A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos a kormányhivatal vezetőjével folytatott tárgyalásra hivatkozva hétfőn.

A felvidéki magyar civil és politikai érdekképviseletek körében a múlt héten nagy felháborodást váltott ki a szlovák pénzügyi tárca által nyilvánosságra hozott költségvetés-tervezet, amely a kisebbségi kultúrára szánt kormánytámogatások komoly csökkentésével számolt. A tervezet szerint az idén 4 és fél millió eurót kitevő támogatás jövőre egymillió euróra csökkent volna.

"Sikerült visszajutnunk ahhoz a 4 és negyed millió eurós összeghez, amelyet eredetileg a kormányhivatal erre a célra májusban előirányzott" - mondta A. Nagy László.

Hozzátette: az Igor Federiccsel folytatott egyeztetés során kiderült, hogy a költségvetés-tervezet a tavalyi - 490 ezer eurós - szinten hagyja az Ifjú Szívek táncegyüttes - külön költségvetési tételként szereplő - támogatását.

A. Nagy László szerint az előzetes költségvetés-tervezetben az egymillióra csökkentett összeg félreértésből és a pénzügyi tárca szakembereinek "hozzá nem értése miatt" jelenhetett meg. "A minisztérium illetékesei számára valószínűleg nem voltak világosak a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának jogkörei" - jegyezte meg.

A kisebbségügyi kormánybiztos hivatala felügyeli az említett támogatások elosztását. A. Nagy László szerint a kisebbségi kultúrára előirányzott jövő évi kormánytámogatás összegének 5 százalékos csökkentése viszonylag jó eredménynek számít, mivel a szlovák kormány a megszorító intézkedések keretében átlagosan 10 százalékkal fogja vissza az egyes tárcák kiadásait.

A kisebbségi kultúrára szánt kormánytámogatás eddig 2006-ban volt a legmagasabb, átszámítva meghaladta az ötmillió eurót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×