eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az Iszlám Együttműködési Szervezet felfüggesztette Szíria tagságát

Az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) felfüggesztette Szíria tagságát a szervezetben. Az OIC mekkai tanácskozásának záróközleményében azzal indokolja döntését, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök erőszakkal akarja elfojtani a felkelést.

A nyilatkozat szerint a tagországok "rettenetesen aggasztónak tartják a tömeggyilkosságokat és az egyéb embertelen cselekedeteket, amelyeket a szíriai nép elszenved".

Az OIC főtitkára, Ekmeleddin Ihsanoglu a muzulmán világ "erőteljes üzenetének" nevezte, hogy felfüggesztették Szíria tagságát. "A világ nem fogadhat el egy olyan hatalmat, amely repülőgépek, harckocsik és nehéztüzérség bevetésével lemészárolja saját népét. Üzenet ez a nemzetközi közösségnek is arról, hogy a muzulmán világ békés megoldást akar, a vérontás befejezését, és nem akarja, hogy a konfliktus vallási jellegűvé váljon, vagy hogy kiterjedjen az ország határain túlra" - mondta a főtitkár.

Szíria tagságának felfüggesztésére a mekkai csúcsértekezletet előkészítő hétfői dzsiddai tanácskozásukon tettek javaslatot a szervezet tagországainak külügyminiszterei. A döntést erről annak ellenére hozták meg az állam- és kormányfők, hogy Szíria legközelebbi szövetségese, Irán, ellenezte.

A külügyminiszteri tanácskozáson értesülések szerint szóba került Szíria kizárása is. Ihsanoglu akkor közölte, hogy "Szíria sötét alagútba került". Elítélte Aszad rendszerét a nép követeléseinek figyelmen kívül hagyása miatt, és úgy értékelte, hogy a közel-keleti országban kialakult brutális erőszak ennek következménye.

Az 57 tagországból álló szervezet főleg Szíriáról tanácskozott Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi uralkodó kezdeményezésére, de Damaszkusz képviselőit nem hívták meg.

A mekkai csúcsértekezleten döntöttek arról is, hogy az ENSZ közgyűlése elé viszik a mianmari muzulmán kisebbség ügyét. Az OIC elítélte, hogy a mianmari hatóságok erőszakosan lépnek fel e kisebbség tagjai ellen, és hogy nem ismerik el állampolgári jogaikat.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×