Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Konfliktusokat mélyíthet el az élelmiszerárak emelkedése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európában nem, de több helyen kiélezheti a konfliktusokat, hogy újabb élelmiszerválság fenyegeti a világot - mondta Balázs Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Európában inkább a túltermelés okoz problémát, de a világ számos pontján teremthet válsággócokat az élelmiszerárak emelkedése - mondta Balázs Péter egyetemi tanár.

A volt külügyminiszter kifejtette: óriási tömegek élnek a megélhetési minimum határán, és számukra az élelmiszer igen kemény kérdés. Mindenképpen egy súlyosbító faktor, ami meglévő konfliktusokat elmélyíthet - tette hozzá.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő nemrég szintén Aréna című műsorunkban mutatott rá, hogy az arab tavasz forradalmainak egyik legfőbb oka az élelmiszerárak drasztikus emelkedése volt.

Az elégedetlenség kiindulópontját a nagy gazdasági világválság és az ellátási nehézségek okozták. Az élelmiszerárak hihetetlenül megnövekedtek, és a társadalmi mobilitás ezekben az országokban lelassult - emelte ki.

A Financial Times hét végén írta meg, hogy a legalább fél évszázada nem tapasztalt súlyosságú aszály egyetlen hónap alatt tönkretette az amerikai kukoricatermés hatodát, és ez a globális élelmiszer-árinfláció megugrásával fenyeget. Az Index pedig egy cikkében hívta fel a figyelmet az ENSZ élelmezésügyi és agrárszervezetének múlt heti tanulmányára, amely szerint - a többi között a növekvő jólét, a rossz időjárás és a versenytorzító intézkedések hatására - megismétlődhet az öt évvel ezelőtti élelmiszerválság.