eur:
393.83
usd:
365.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Konfliktusokat mélyíthet el az élelmiszerárak emelkedése

Európában nem, de több helyen kiélezheti a konfliktusokat, hogy újabb élelmiszerválság fenyegeti a világot - mondta Balázs Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Európában inkább a túltermelés okoz problémát, de a világ számos pontján teremthet válsággócokat az élelmiszerárak emelkedése - mondta Balázs Péter egyetemi tanár.

A volt külügyminiszter kifejtette: óriási tömegek élnek a megélhetési minimum határán, és számukra az élelmiszer igen kemény kérdés. Mindenképpen egy súlyosbító faktor, ami meglévő konfliktusokat elmélyíthet - tette hozzá.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő nemrég szintén Aréna című műsorunkban mutatott rá, hogy az arab tavasz forradalmainak egyik legfőbb oka az élelmiszerárak drasztikus emelkedése volt.

Az elégedetlenség kiindulópontját a nagy gazdasági világválság és az ellátási nehézségek okozták. Az élelmiszerárak hihetetlenül megnövekedtek, és a társadalmi mobilitás ezekben az országokban lelassult - emelte ki.

A Financial Times hét végén írta meg, hogy a legalább fél évszázada nem tapasztalt súlyosságú aszály egyetlen hónap alatt tönkretette az amerikai kukoricatermés hatodát, és ez a globális élelmiszer-árinfláció megugrásával fenyeget. Az Index pedig egy cikkében hívta fel a figyelmet az ENSZ élelmezésügyi és agrárszervezetének múlt heti tanulmányára, amely szerint - a többi között a növekvő jólét, a rossz időjárás és a versenytorzító intézkedések hatására - megismétlődhet az öt évvel ezelőtti élelmiszerválság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×