Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tálas: A világ egy teljesen új Közel-Kelettel szembesülhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai Aszad-rezsim bukása után a világ egy teljesen új Közel-Kelettel szembesülhet - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szíriai Aszad-rendszer előbb vagy utóbb bekövetkező bukásával lezárulhat az arab tavasz forradalmi időszaka - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője.

Ha megbukik az Aszad-rendszer, akkor gyakorlatilag az arab nacionalista mozgalomnak utolsó bástyája Algéria marad, és egy teljesen új Közel-Kelettel fogunk szembesülni - emelte ki Tálas Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette azonban: ez nem azt jelenti, hogy az érintett országok gyökeresen megváltoznának.

Itt inkább arról van szó, hogy más lesz a vezetés, amely populistább, tehát bizonyos értelemben népszerűbb is lesz, mint a korábbi, de döntően megmaradnak autoriter rezsimeknek. Amennyiben nem, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy gyorsan meg fognak bukni, látványos sikereket ugyanis a gazdasági világválság vége előtt nem lehet várni - hangoztatta a szakértő.

Tálas Péter arra számított, hogy a következő években ezek országok inkább befelé fordulnak, mivel elsősorban saját konszolidációjukkal lesznek elfoglalva.

Hanganyag: Hlavay Richárd