eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tálas: A világ egy teljesen új Közel-Kelettel szembesülhet

A szíriai Aszad-rezsim bukása után a világ egy teljesen új Közel-Kelettel szembesülhet - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szíriai Aszad-rendszer előbb vagy utóbb bekövetkező bukásával lezárulhat az arab tavasz forradalmi időszaka - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője.

Ha megbukik az Aszad-rendszer, akkor gyakorlatilag az arab nacionalista mozgalomnak utolsó bástyája Algéria marad, és egy teljesen új Közel-Kelettel fogunk szembesülni - emelte ki Tálas Péter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette azonban: ez nem azt jelenti, hogy az érintett országok gyökeresen megváltoznának.

Itt inkább arról van szó, hogy más lesz a vezetés, amely populistább, tehát bizonyos értelemben népszerűbb is lesz, mint a korábbi, de döntően megmaradnak autoriter rezsimeknek. Amennyiben nem, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy gyorsan meg fognak bukni, látványos sikereket ugyanis a gazdasági világválság vége előtt nem lehet várni - hangoztatta a szakértő.

Tálas Péter arra számított, hogy a következő években ezek országok inkább befelé fordulnak, mivel elsősorban saját konszolidációjukkal lesznek elfoglalva.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×