Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszavette a vezetést a radikális baloldal Görögországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három héttel a parlamenti választások előtt visszavette a vezetést a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) Görögországban egy szerdán közzétett közvélemény-kutatás szerint.

A VPRC közvélemény-kutató intézet felmérése szerint jelenleg a választók 30 százaléka szavazna a Szirizára, amely elutasítja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a dél-európai országnak nyújtott pénzügyi támogatás feltételeként szabott takarékossági intézkedéseket.

A takarékosság-párti konzervatív Új Demokrácia (ND) - az előző, május 6-ai voksolás győztese - 26,5 százalékon áll, míg a korábbi kormánypárt, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) támogatottsága mindössze 12 százalékra csökkent.

Egy szintén szerdán közölt, a GPO közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint ugyanakkor továbbra is a konzervatív párt vezet 23,4 százalékkal, míg a Sziriza 22,1 százalékon áll.

A múlt hét végi közvélemény-kutatások még azt jelezték, hogy az Új Demokrácia és a Sziriza népszerűsége fej fej melletti a biztos pártválasztók körében. A görög választási rendszerben a parlamenti választások első helyezettje automatikusan kap plusz 50 mandátumot, ezért bármelyik politikai erő nyer, akár csak minimális előnnyel is, ez megnöveli az esélyét arra, hogy kormányt tudjon alakítani.

Az Európai Bizottság szerdán azt közölte, hogy a Görögországnak hitelező "trojka" - az EU, az IMF és az Európai Központi Bank - legközelebbi helyszíni szemléjének dátuma a június 17-ei választások eredményétől függ. A Bizottság figyelmeztette Athént, hogy további reformintézkedéseket kell hoznia a nemzetközi hitelezési program folytatásának érdekében, s a további pénzügyi segély feltétele, hogy az ország adósságcsökkentési ígéreteit betartó kormány alakuljon a választások után.