Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerbia választott - Boris Tadic elismerte vereségét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alaposan rácáfolva a közvélemény-kutatásokra, Tomislav Nikolic, az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) elnökjelöltje nyerte meg a szerbiai elnökválasztás második, vasárnap tartott fordulóját.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CESID) nem hivatalos, mintavételen alapuló végeredménye szerint Nikolic a szavazatok 49,8 százalékát szerezte meg, míg Boris Tadic, a kormányzó Demokrata Párt (DS) jelöltje - aki eddig két ciklusban volt Szerbia államfője - a voksok 47 százalékát gyűjtötte össze. A központi választási bizottság (RIK) a szavazatok 75 százalékának megszámlálásán alapuló hivatalos részeredményei szerint Nikolic a voksok 49,76, Tadic pedig a voksok 47 százalékát szerezte meg.

A RIK szerint a részvételi arány 46,8 százalékos volt.

Tomislav Nikolic már a CESID részeredményeinek közzététele után - jóval a RIK adatainak nyilvánosságra hozatala előtt - bejelentette választási győzelmét. A nyugati sajtó által nacionalistának, olykor populistának elkönyvelt politikus a választás utáni első nyilatkozatában fogadkozott, hogy Szerbia nem tér le az európai útról, barátokat fog keresni szerte a világon, modern ország lesz, és megszabadul a bűnözéstől.

"Ez nem volt népszavazás sem az Európai Unióért, sem ellene" - hangoztatta Belgrádban ünneplő hívei előtt a nacionalista politikus. Nikolic hangsúlyozta, hogy minden térségbeli országgal jó viszonyt fog ápolni, és ellátogat Moszkvába, Brüsszelbe és Washingtonban is, illetve találkozni kíván Angela Merkel német kancellárral is, mert - mint mondta - "Németország Szerbia legfőbb szövetségese". Úgy fogalmazott, hogy "nincsen genetikai hajlama" Horvátország utálatára, s Zágrábnak "csak meg kell mutatnia, hogy megérdemli" az EU-tagságot, és meg kell oldania az elűzott szerbek és ingatlanjaik sorsának a kérdését. Természetellenesnek mondta, hogy Szerbia és Montenegró kapcsolatai még a horvát-szerb viszonynál is rosszabbak.

Néhány perccel Nikolic bejelentése után Boris Tadic elismerte választási vereségét, és gratulált ellenfelének.

"Gratuláltam Nikolicnak. Tiszta és megérdemelt győzelem volt, sok szerencsét kívánok neki" - hangoztatta Tadic, s felszólította a szerbiai pártokat, hogy őrizzék meg az ország európai uniós irányvonalát. Tadic közölte azt is, hogy nem kíván miniszterelnök lenni a majdani kormányban. Nem akart jóslatokba bocsátkozni, hogy Szerbiában lesz-e "társbérlet", vagyis pártja kormányon marad-e Nikolic győzelme után.

Vincent Degert, az EU belgrádi képviseletének a vezetője gratulált Nikolicnak a győzelemhez, és közölte, hogy az EU kész együttműködni vele.

Szerbiában két hete köztársasági parlamenti választást is tartottak, amelyen Nikolic pártja győzött, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Tadic pártja, illetve a vele együtt kormányzó, Ivica Dacic belügyminiszter vezette szocialisták előzetes megállapodást kötöttek arról, hogy folytatják az együttműködést a köztársasági és a vajdasági parlamentben, illetve az önkormányzatokban a kormányzáshoz szükséges többség megteremtése érdekében. Azt ígérték, hogy személyi kérdésekről - a miniszterelnök személyéről -, a hatalmi intézmények és helyhatóságok megalakításáról az elnökválasztás második fordulója után hoznak döntést.

Ivica Dacic hétfőre virradóra közölte, hogy pártja tiszteletben fogja tartani a DS-el kötött megállapodást, és az elnökválasztási eredmények nem változtatnak ezen. Hozzátette, hogy nem érdekelt a miniszterelnöki tisztség megszerzésében. Dusan Bajatovic, az SPS alelnöke azonban felhívta a figyelmet arra, hogy Nikolic államfőként legelőször saját, választásokon győztes pártját fogja megbízni kormányalakítással.

A belgrádi média által megszólaltatott politológusok azonban "földindulásnak" minősítették az elnökválasztást, és egyöntetűen azt a véleményt fogalmazták meg, hogy a kormányalakítás nehézségekbe fog ütközni. Egyes vélemények szerint, minden lehetőséggel számolni kell, s a nagykoalíció létrejötte sem kizárt. Ha viszont az SNS alakítana kormányt, Szerbia uniós integrációja "lassabb és óvatosabb" lenne - mondták.

A választások előtti napokban készített közvélemény-kutatások még Boris Tadic elsöprő, 58 százalékos győzelmét vetítették előre, így veresége nagy meglepetésnek számít. A balkáni lapok internetes oldalaikon "meglepetésről" és "szenzációról" írtak, Nikolic váratlan győzelméről tudósítva.

Tadic nem kívánt beszélni a vereség okáról, de politikai elemzők szerint a vártnál sokkal rosszabb szereplése az alacsony részvételnek és az érvénytelen szavazatok magas számának tudható be. A 2008-as elnökválasztáson a részvételi arány mintegy tíz százalékkal magasabb volt, s akkor Tadic hajszálnyi előnnyel tudott győzni Nikoliccsal szemben. Marko Blagojevic, a CESID igazgatója szerint az érvénytelen voksok aránya 3,2 százalék volt, míg az eddigi választásokon általában 2,5 százalékos volt ez az arány.