Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma még kap hitelt Görögország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma még megkapja Görögország a nemzetközi segélycsomag esedékes részét, de a további részletek folyósítása attól függ, hogyan alakul a csőd szélén álló ország helyzete.

Megkapja az 5,2 milliárd eurót - igaz csak részletekben - az ideiglenes euróövezeti mentőalapból Görögország. Erről csütörtök este döntött az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kormányzótanácsa. A közlemény szerint Athén ma 4,2 milliárd eurót kap az adósságszolgálat teljesítésére fenntartott görög számlára. A fennmaradó egymilliárd euró folyósításának üteméről hétfőn dönt az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsa.

Ollie Rehn pénzügyi EU-biztos kedden közölte: újabb átutalásra csak azután kerülhet sor, ha a trojka Athénban megvizsgálta a hitelnyújtás feltételeinek teljesülését. A második, 130 milliárd eurós mentőcsomagért cserébe ugyanis Görögországnak a jelenlegi 160 százalék körüli szintről a GDP 121 százalékra kell leszorítania az államadósságát az évtized végéig.

Bár nem kizárt, hogy Görögországban új választást írnak ki, a vasárnapi voksoláson eredményesen szereplő politikai alakulatok egyértelműen elutasítják az újabb megszorításokat. Ennek hiányában viszont a trojka felfüggesztheti a hitel további folyósítását, ami államcsődöt, és Görögország eurózónából való kilépését eredményezné.

Fóris György, a Bruxinfo szakértője az InfoRádiónak elmondta: ezzel az opcióval az Európai Bizottság továbbra sem számol, ráadásul ilyen hektikus piaci környezetben erről a lehetőségről nyíltan soha nem fognak beszélni.

Fóris György azonban nem zárja ki, hogy a trojka hajlandó lesz újratárgyalni a hitelfeltételeket.

Görög kormányzati illetékes hétfőn úgy nyilatkozott: július végéig hitelek nélkül is van elég pénze Athénnak.

Közben eredménytelenül végződött szerdán a koalíciós tárgyalások második fordulója is a görög konzervatív Új Demokrácia és a baloldali radikális Sziriza vezetői között.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa