Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Romney újabb három államban nyerte meg az előválasztást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben Mitt Romney a papírformának megfelelően győzött mind a három államban, ahol kedden republikánus előválasztást tartottak, a forduló szenzációja, hogy Richard Lugar indianai szenátor, a párt egyik leghosszabb ideje szolgáló honatyája elvesztette az újrajelöléséért folytatott küzdelmet.

Kedden Indianában, Észak-Karolinában és Nyugat-Virginiában tartottak előválasztást, amelyen a fő kérdés az volt, ki legyen a republikánusok hivatalos elnökjelöltje, de több helyen arról is szavaztak, hogy ki legyen a jelölt a törvényhozási választásokon.

A CNN nem hivatalos és nem végleges összesítése szerint Mitt Romney a forduló után 896 küldött szavazatára számíthat a republikánusok augusztusi országos konvencióján, ahol végérvényesen eldöntik majd, hogy ki legyen a párt hivatalos elnökjelöltje. A poszt elnyeréséhez 1144 támogatóra van szükség. A volt massachusettsi szenátor egyetlen talpon maradt riválisa, Ron Paul texasi képviselő 76 delegátus voksát tudhatja maga mögött.

A fél év múlva tartandó elnökválasztás várható eredményével kapcsolatban kedden egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási eredmények jelentek meg. A Reuters-Ipsos szerint Barack Obama elnök hét százalékponttal 49:42 százalékos arányban vezet valószínű kihívójával szemben. A Rasmussen szerint azonban Romney-nál van az előny, 49:44 százalék arányban.

Protestszavazás

Mivel Romney győzelmét legfőbb ellenfeleinek visszalépése után borítékolni lehetett, a közvéleményt ezen a napon inkább olyan, az elnökválasztási küzdelem szempontjából mellékszálnak látszó, de a közhangulatot kifejező döntések kötötték le, mint Lugar szenátor sorsa és az Észak-Karolinában az előválasztással párhuzamosan a melegházasságok betiltásáról tartott népszavazás - amelyen a többség úgy döntött, hogy csak férfi és nő között jöhet létre törvényes frigy.

Egy negyedik államban, Wisconsinban arról voksoltak, hogy a demokraták részéről ki legyen az állam kormányzójának, az állami alkalmazottak kollektív alkujogainak megszüntetése miatt bírált Scott Walternek a kihívója a júniusi visszahívási szavazáson.

A 80 éves Lugar, aki hat ciklust, összesen 36 évet töltött az amerikai szövetségi kongresszusban a párton belüli mérsékelt és konzervatív erők küzdelmében maradt alul. Legyőzője a Tea Party mozgalom által támogatott Richard Mourdock volt állami kincstárnok lett.

Lugar szenátori pályafutása során, a szövetségi felsőház külügyi és agrárbizottságának vezető pozícióiban, számos kétpárti határozat kidolgozója volt. A veterán politikus különösen a leszerelésért és az atomfegyverek elterjedése elleni küzdelemben szerzett hírnevet magának.

Az őt az újrajelölés esélyétől megfosztó Richard Mourdocknak a novemberi általános választáson a szenátori székért Joe Donelly demokrata képviselővel kell majd megküzdenie. Mivel Lugar korábban kizárta, hogy az előválasztáson elszenvedett veresége esetén függetlenként szálljon ringbe, a demokraták esélyt látnak megüresedő posztjának elhódítására.

Lugar veresége ismét felhívta a figyelmet arra a lehetőségre, hogy az idei a 2010-es "félidős választásokhoz" hasonlóan a hivatalban lévő politikusok elleni protestszavazás lesz, valamint arra is, hogy az elnökválasztás évében mennyire kevéssé fogékony az amerikai közvélemény a külpolitika iránt.