eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nehéz lesz kormányt alakítani Görögországban

A szavazatok közel háromnegyedének összesítése után a konzervatív Új Demokrácia párt áll az élen a Görögországban vasárnap tartott parlamenti választás eredményeként.

A voksok 74,71 százalékos feldolgozottsága mellett az Új Demokrácia Párt 19,68 százalékkal vezeti a pártok versenyét, ám eredménye így is történelmi mélypontnak számít.

Stabilan tartja a második helyet a Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza), amely a szavazatok 16,34 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen áll a szocialista PASZOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) a voksok 13,55 százalékával.

A Független Görögök, az Új Demokráciából kiszakadt kis párt 10,47, a Görög Kommunista Párt 8,38, a neonáci Arany Hajnal nevű rasszista idegengyűlölő párt 6,89, míg a Demokratikus Baloldal 6,04 százalékon áll.

Az eredmények azt mutatják, hogy nehéz lesz kormányt alakítani Görögországban, ahol a takarékossági reformprogram mellett álló mindkét történelmi párt - az Új Demokrácia és a PASZOK - drámai visszaesést szenvedett el. A szocialisták a 2009-ben tartott előre hozott parlamenti választáson még a szavazatok több mint 43 százalékát szerezték meg, az Új Demokrácia pedig a 33 százalékát. A két nagy párt képviselői együtt is alig haladják meg a parlamenti többséget jelentő 150 főt, ami nagyon törékeny lenne ahhoz, hogy stabil koalíciós kormányt alkossanak és garantálják az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap által megkövetelt gazdasági megszorító program folytatását.

Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia párt vezetője az első eredmények közzététele után, vasárnap este nemzeti megmentési kormány megalakítását javasolta annak érdekében, hogy benn tudják tartani Görögországot az euróövezetben. A politikus felszólította az Európa-barát pártokat, hogy csatlakozzanak hozzá. Evangelosz Venizelosz, a PASZOK vezetője ugyanakkor nemzeti egységkormány megalakítását szorgalmazta, szintén az Európa-barát pártok összefogását sürgetve.

A választás egyik győztesének az Alekszisz Ciprasz vezette, Sziriza néven is emlegetett Radikális Baloldali Szövetség számít. Ciprasz első beszédében "baloldali kormány" létrehozását indítványozta, hogy felmondják a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodásokat.

A választás másik győztese a neonáci Arany Hajnal párt, amely először jutott be a görög parlamentbe. Vezetője, Nikosz Mihaloliakosz vasárnap este azzal fenyegetőzött, hogy "ütött a félelem órája a hazaárulóknak". "Jövünk" - mondta egy athéni szállodában tartott sajtóértekezletén, amelyen bírálta a jelenlévő külföldi újságírókat, mondván, hazugságokat terjesztenek pártjáról.

A választási törvény értelmében a legtöbb szavazatot elnyerő párt vezetőjét bízza meg kormányalakítással az államfő. A várhatóan elsőként célba érő Szamarasznak három napja lesz arra, hogy összeállítson egy koalíciót. Ha ez nem sikerül, akkor a második helyen végzett párt vezére kap esélyt kormányalakításra. A kis pártok programja annyira eltér egymásétól, hogy közös kormány alakítása semmiképpen sem várható tőlük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×