Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új jövőképet vetítene a nagyhatalmak elé a kínai elnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szakítani kellene azzal a hagyományos nézettel, hogy a nagyhatalmak előbb vagy utóbb konfliktusba kerülnek egymással, s ehelyett a meghatározó hatalmak közötti kapcsolatépítés új formáit volna jó megkeresni - jelentette ki Hu Csin-tao kínai államelnök a Kína és az Egyesült Államok közötti stratégiai és gazdasági párbeszéde negyedik fordulójának hivatalos megnyitóján.

Függetlenül attól, hogy a világban milyen változások történnek és a két országban a helyzet hogyan alakul, Kínának és az Egyesült Államoknak elkötelezetten törekednie kell arra, hogy egy újfajta kapcsolati rendszer szülessen a meghatározó államok között - húzta alá Hu, megjegyezve, hogy ehhez kreatív gondolkodásra van szükség.

A kínai vezető kiemelte: a két országnak kölcsönösen tisztelnie kell egymást, még ha nem is értenek egyet sok tekintetben.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter - akit Pekingbe elkísért Timothy Geithner pénzügyminiszter is - a megbeszélés kezdetekor azt vetette fel: Kínának segítenie kell világossá tenni Észak-Koreának, hogy kerülnie kell a jövőben "a további provokációkat" - ezzel az újabb phenjani nukleáris kísérleti robbantás előkészületeire utalt.

Clinton emellett arra szólította fel Kínát, hogy tartsa tiszteletben állampolgárai "vágyait és méltóságát", mivel ezt szerinte egyetlen állam sem tagadhatja meg polgáraitól. Nem említette ugyanakkor név szerint az egyik legismertebb kínai jogvédő aktivistát, a vak Csen Kuang-csenget, aki a múlt héten szökött meg házi őrizetéből, az amerikai képviseleten keresett menedéket, majd onnét hat nap múlva, szerdán önként távozott, s akinek ügye az utóbbi napokban beárnyékolta a kétoldalú viszonyt.