eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Emberbe épített bomba lesz a legrettegettebb fegyver?

A terroristák testébe rejtett robbanószerkezetektől, bomba implantátumoktól tartanak a légi járatokon az amerikai és uniós hatóságok.

Az ABC News amerikai tv-csatorna saját forrásaira hivatkozó jelentést az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden likvidálásának egyéves évfordulójának előestéjén hozták nyilvánosságra, mert értesüléseik szerint az évfordulóhoz - május 2. - közeli napokban tartanak az amerikai és az európai titkosszolgálatok ilyen merényletektől, amelyet testükbe épített pokolgéppel követnének el terroristák.

A tv-csatorna szerint az ilyen támadások célpontjai az Egyesült Államokba induló repülőgépek lehetnének. Ezért számos brit, illetve más európai, továbbá közel-keleti repülőtéren lényegesen fokozták a biztonsági intézkedéseket, s megnövelték e járatokon utazó biztonságiak számát is.

Az ABC News Mark Melrose New York-i sebészt idézve kitért arra, hogy az orvos szakértők szerint az emberi testben elegendő hely van egy ilyen bomba implantátum beépítésére. A sebészek felnyithatják az emberi gyomrot, és szó szerint beleültethetik a pokolgépet a belső szervek közé.

Az amerikai tv-csatorna emlékeztet arra, hogy az amerikai és az európai hatóságok az elmúlt évben többször utaltak arra: több terrorszervezet - köztük az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP), illetve annak jemeni szárnya - olyan robbanóeszközök kifejlesztésén fáradoztak, amelyeket az emberi testbe rejthetnének, s így azok átjuthatnának az utas-ellenőrzéseknél használt fémdetektorokon.

Az amerikai hatóságok hivatalosan nem figyelmeztettek ilyen terrorcselekmények veszélyeire. Peter Boogaard, a belügyi tárca szóvivője közleményében azt hangsúlyozta, hogy "nincs jelzés bármiféle különleges, hitelt érdemlő Amerika-ellenes fenyegetésről vagy összeesküvésről bin Laden halálának egyéves évfordulójával összefüggésben".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×