Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európai uniós figyelmeztetés Csehországnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A regionális politikáért felelős európai uniós biztos a támogatási programok ellenőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet csütörtöki prágai tárgyalásai után.

Az európai uniós támogatások folyósítása a következő pénzügyi időszakban (2014-2020) nagymértékben lesz annak függvénye, mennyire hibátlan és jól működő a pénzek mostani lehívása, illetve mennyire felel meg a szabályoknak a felhasználásuk - jelentette ki Johannes Hahn, miután tárgyalt Petr Necas cseh miniszterelnökkel.

"Csehország érdeke, hogy a mai helyzet mielőbb megoldódjon. Tudjuk, milyen fontosak az uniós támogatások a cseh költségvetés számára, s hogy nem mindegy, itt lesz-e a pénz vagy sem" - mondta Hahn újságíróknak.

Hozzátette: Csehország több pénzt kap az EU-tól, mint amennyit a közös kasszába befizet. Éppen ezekkel az országokkal kíván az Európai Bizottság komoly tárgyalásokat folytatni a jövőbeni költségvetési pénzekről.

Az Európai Bizottság a héten felhívta Csehország figyelmét arra, hogy leállíthatja az uniós támogatásokat, ha a cseh kormány június végéig nem teszi rendbe a támogatási programok ellenőrzését.

A bizottság öt témakört jelölt meg, amelyben kifogásai vannak. A legfőbb gondot az ellenőrzési rendszer függetlenségében látják, és nem tetszik az ellenőrzések módja sem, szigorúbb személyzeti politikát követelnek.

A cseh kormány közölte: már intézkedéseket hozott az Európai Bizottság által felvetett fő hiányosságok javítására; a támogatási programok ellenőrzését a jövőben egységesen a pénzügyminisztérium fogja végezni.

Brüsszel azt is kifogásolja, hogy Csehországban nincs törvény a közalkalmazottakról. A cseh regionális fejlesztési tárca ezt a hiányosságot ideiglenesen módszertani utasításokkal kívánja pótolni. "Szeptemberben a kormány elfogadja a közalkalmazottakról szóló új törvényt, hogy a problémát orvosoljuk" - közölte Necas.