eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Európai uniós figyelmeztetés Csehországnak

A regionális politikáért felelős európai uniós biztos a támogatási programok ellenőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet csütörtöki prágai tárgyalásai után.

Az európai uniós támogatások folyósítása a következő pénzügyi időszakban (2014-2020) nagymértékben lesz annak függvénye, mennyire hibátlan és jól működő a pénzek mostani lehívása, illetve mennyire felel meg a szabályoknak a felhasználásuk - jelentette ki Johannes Hahn, miután tárgyalt Petr Necas cseh miniszterelnökkel.

"Csehország érdeke, hogy a mai helyzet mielőbb megoldódjon. Tudjuk, milyen fontosak az uniós támogatások a cseh költségvetés számára, s hogy nem mindegy, itt lesz-e a pénz vagy sem" - mondta Hahn újságíróknak.

Hozzátette: Csehország több pénzt kap az EU-tól, mint amennyit a közös kasszába befizet. Éppen ezekkel az országokkal kíván az Európai Bizottság komoly tárgyalásokat folytatni a jövőbeni költségvetési pénzekről.

Az Európai Bizottság a héten felhívta Csehország figyelmét arra, hogy leállíthatja az uniós támogatásokat, ha a cseh kormány június végéig nem teszi rendbe a támogatási programok ellenőrzését.

A bizottság öt témakört jelölt meg, amelyben kifogásai vannak. A legfőbb gondot az ellenőrzési rendszer függetlenségében látják, és nem tetszik az ellenőrzések módja sem, szigorúbb személyzeti politikát követelnek.

A cseh kormány közölte: már intézkedéseket hozott az Európai Bizottság által felvetett fő hiányosságok javítására; a támogatási programok ellenőrzését a jövőben egységesen a pénzügyminisztérium fogja végezni.

Brüsszel azt is kifogásolja, hogy Csehországban nincs törvény a közalkalmazottakról. A cseh regionális fejlesztési tárca ezt a hiányosságot ideiglenesen módszertani utasításokkal kívánja pótolni. "Szeptemberben a kormány elfogadja a közalkalmazottakról szóló új törvényt, hogy a problémát orvosoljuk" - közölte Necas.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×