Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezrek vonultak utcára Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte több ezren vonultak fel Szíriában a pénteki imát követően Bassár el-Aszad elnök távozását követelve. A fővárosban a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására.

Szemtanúk elmondása szerint a közel-keleti ország északkeleti részén található Kamisliben 5-6 ezren gyűlhettek össze, és emelték fel hangjukat a korrupció ellen. A dél-szíriai Deraaban, ahonnan öt héttel ezelőtt elindult a tüntetéshullám, az utcára vonuló emberek a "rezsim megdöntésére" szólítottak fel. Damaszkusz történelmi negyedében, Midanban a rendőrök könnygázzal léptek fel a demonstrálók ellen. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy Damaszkusz egyik külvárosa, Duma körül ellenőrző pontokat állítottak fel a hatóságok, ahol az arra járóktól személyi igazolványt kérnek, és csak a helyi lakosokat engedik tovább. Múlt pénteken Dumában soha nem látott méreteket öltött az elégedetlenkedők tábora, és mintegy 100 ezren indultak meg a főváros központja felé.

Az országos tüntetéseket annak dacára is megtartották, hogy a szíriai államfő csütörtökön aláírta a csaknem ötven éve érvényben lévő szükségállapot megszüntetését kimondó törvényt, teljesítve ezzel a kormányellenes tüntetők egyik legfőbb követelését. A demonstrálok többsége azonban úgy véli, Aszad lépésére túl későn került sor, és az államfő már nem tudja visszanyerni hitelét.

Az egyik közismert aktivista, Szuhair Atassi szerint a szükségállapot megszüntetése a tüntetések eredménye és az ország szabadságáért életüket áldozó polgárok érdeme, és azt "győzelemként" kell értékelni.

Pénteken a kormányellenes megmozdulásokat szervező aktivisták a tüntetések kirobbanása óta először kiadtak egy közös nyilatkozatot, amelyben a Baasz párt kizárólagos uralmának eltörlését és egy demokratikus politikai rendszer létrehozását követelik. Az olyan jelszavak mint a "szabadság és a méltóság" csak egy békés demokratikus változáson keresztül ültethetők át a gyakorlatba - olvasható a Reuters brit hírügynökségnek eljuttatott dokumentumban.