Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erőszakos tüntetés egy atomerőmű bővítése ellen Indiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megtámadott egy kórházat és buszokat gyújtott fel Nyugat-Indiában egy atomerőmű bővítése ellen tiltakozó csoportosulás kedden, miután előző nap a rendőrség lelőtte az egyik demonstráló aktivistát.

A 9900 megawatt névleges teljesítményű dzsaitapuri erőmű bővítése elleni, régóta tartó tiltakozás a fukusimai atomkatasztrófa után újra fellángolt. A demonstrálók - köztük ellenzéki politikusok - lezárták a tervezett új reaktorok kijelölt helye felé vezető utat, amelynek mentén számos kis halászfalu található. "Nem fejezzük be a tiltakozást és nem adjuk át a holttestet, illetve nem engedjük meg a halottszemléjét, amíg Maharasztra állam vezetője, Pritvirazs Csauhan nem állítja le a dzsaitapuri projektet" - jelentette ki egy jobboldali ellenzéki képviselő a sajtónak.

Dzsairam Ramesh környezetvédelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány nem állt el a tervétől, és folytatódni fog az erőmű bővítése hat reaktorral, összesen 10 milliárd dollár értékben. Ha elkészül, a dzsaitapuri lesz a legnagyobb nukleáris komplexum a világon.

Az erőmű ellen tiltakozók a fukusimai katasztrófa elborzasztó képeit ábrázoló plakátokat ragasztottak ki a környező falvakban, arra figyelmezetve, hogy ez lehet a régió sorsa egy hasonló szerencsétlenség esetén.

Indiában csúcsidőben 12 százalékkal több áramra lenne szükség, mint amennyit most megtermelnek a különböző erőművek, és a szubkontinens lakosainak 40 százaléka egyáltalán nem jut áramhoz. Az áram hiánya visszafogja a harmadik legnagyobb ázsiai gazdaság fejlődését is.