eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Erőszakos tüntetés egy atomerőmű bővítése ellen Indiában

Megtámadott egy kórházat és buszokat gyújtott fel Nyugat-Indiában egy atomerőmű bővítése ellen tiltakozó csoportosulás kedden, miután előző nap a rendőrség lelőtte az egyik demonstráló aktivistát.

A 9900 megawatt névleges teljesítményű dzsaitapuri erőmű bővítése elleni, régóta tartó tiltakozás a fukusimai atomkatasztrófa után újra fellángolt. A demonstrálók - köztük ellenzéki politikusok - lezárták a tervezett új reaktorok kijelölt helye felé vezető utat, amelynek mentén számos kis halászfalu található. "Nem fejezzük be a tiltakozást és nem adjuk át a holttestet, illetve nem engedjük meg a halottszemléjét, amíg Maharasztra állam vezetője, Pritvirazs Csauhan nem állítja le a dzsaitapuri projektet" - jelentette ki egy jobboldali ellenzéki képviselő a sajtónak.

Dzsairam Ramesh környezetvédelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány nem állt el a tervétől, és folytatódni fog az erőmű bővítése hat reaktorral, összesen 10 milliárd dollár értékben. Ha elkészül, a dzsaitapuri lesz a legnagyobb nukleáris komplexum a világon.

Az erőmű ellen tiltakozók a fukusimai katasztrófa elborzasztó képeit ábrázoló plakátokat ragasztottak ki a környező falvakban, arra figyelmezetve, hogy ez lehet a régió sorsa egy hasonló szerencsétlenség esetén.

Indiában csúcsidőben 12 százalékkal több áramra lenne szükség, mint amennyit most megtermelnek a különböző erőművek, és a szubkontinens lakosainak 40 százaléka egyáltalán nem jut áramhoz. Az áram hiánya visszafogja a harmadik legnagyobb ázsiai gazdaság fejlődését is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×