eur:
393.94
usd:
369.56
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tiltakozások Horvátországban a hágai ítélet ellen

A hágai Nemzetközi Törvényszék pénteki ítélethirdetése, a Horvátországban sokak szemében nemzeti hősnek számító Ante Gotovina volt tábornokra kiszabott súlyos börtönbüntetés után Horvátország több városában is tiltakozások voltak, Gotovina szülővárosának környékén gyújtogatások is történtek az éjszaka; a demonstrálók Zágrábban újból gyülekeznek.

A horvát média beszámolói szerint Ante Gotovina és Mladen Markac extábornokok büntetései nyomán számos városban voltak tiltakozások pénteken. Eszéken egy időre autósok vontak blokád alá néhány utcát, Dubrovnikban az óvárosi Stradun sétányon tiltakoztak helybéliek "a várost felszabadító" katonák büntetése miatt. Gotovina lakóhelye, a tengerparti Pakostane környékén - rendőrségi és tűzoltósági közlések szerint - az éjszaka gyújtogatások is voltak. Több helyen autógumit és szemetes konténereket gyújtottak fel a tiltakozók, de nagyobb tüzet sehol sem okoztak.

Az elégedetlenség miatt szombatra újabb tüntetéseket hívtak össze a háborús veteránok szervezetei. A legnagyobb megmozdulás délben kezdődik Zágráb központjában, de Splitben és Fiuméban (Rijeka) is tömegeket várnak a tiltakozók.

Hágai székhelyén kimondott pénteki ítéletében az ENSZ-törvényszék megállapította, hogy Gotovina a spliti műveleti övezet főparancsnokaként részese volt annak az 1995-ös hadműveletnek, amely miatt 200 ezer szerb elmenekülni kényszerült horvátországi lakhelyéről, a Krajinából. A bírák törvénytelennek minősítették a hadműveletet.

Hasonló bűnökért - enyhítő körülményként megromlott egészségi állapotát is figyelembe véve - 18 évre ítélték az 56 éves Mladen Markac tábornokot, a különleges rendőri erők akkori parancsnokát. Fölmentették viszont a harmadik vádlottat, Ivan Cermakot, a knini katonai egységek volt parancsnokát.

A hágai ítélet kapcsán szabadlábra helyezett Ivan Cermakot még pénteken este, a horvát kormány különgépével szállították Zágrábba. Kora este érkezett meg a repülőtérre, ahol mások mellett Jadranka Kosor miniszterelnök fogadta a volt tábornokot.

A horvát lapok kivétel nélkül jelentős terjedelemben és különszámokban foglalkoznak a pénteki ítéletekkel és annak fogadtatásával. Részletes beszámolók idézik fel a horvátok által hősként tisztelt vádlottak életútját, így a szabadon hazatérhetett Ivan Cermakkal is számos írás foglalkozik, akit a leggazdagabb egykori katonának írnak le.

A Jutarnji List felidézi, hogy mintegy 100 millió eurós vagyona van az inkább üzletemberként ismert extábornoknak, aki a hágai törvényszéki eljárás megkezdése előtt a magyar Molnak adta el a horvát Tifon benzinkúthálózatot. A Vecernji List közölte: a 36 töltőállomásért annak idején 150 millió eurót fizetett a magyar olajtársaság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×