eur:
393.52
usd:
367.83
bux:
65907.01
2024. április 23. kedd Béla

Ezért biztonságos Japánba utazni

Biztonságos Japánba utazni az Idegenforgalmi Világszervezet szerint.

Az ENSZ szakosított szervezete közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs kockázata a szigetországbeli utazásnak, mivel a repülőterek és a kikötők közelében jóval a biztonságos szinten belül van a radioaktivitás. 

Emellett a Japánból érkező utasok és poggyászaik ellenőrzése is azt mutatta, hogy nincs egészségügyi vagy biztonsági kockázat. Korábban több ország is arra szólította fel állampolgárait, hogy ne utazzon Japánba, miután a március 11-ei földrengés és szökőár súlyos károkat okozott a fukusimai atomerőműben. 
A nukleáris eseményeket rangsoroló skálán a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték az atomerőműben bekövetkezett katasztrófa minősítését.

Japánban a közelmúltban egyébként újabb, a Richter-skálán 5,8-es erősségű földrengés volt Honsú sziget középső részén. A földmozgás középpontja Kanto tartományban, Tokiótól mintegy 80 kilométerre északra volt, fészke pedig 70 kilométer mélyen. A rengés nem zavarta meg a fukusimai atomerőmű mentési és helyreállítási munkálatait.

Március 11-e óta több száz erős utórengés volt Japánban. Ezek közül 5 ereje meghaladta a hetest, 72-é a hatost és további 420-é az ötöst.

A hivatalos adatok szerint csaknem 14 ezer ember halt meg a 9-es erősségű földmozgás és az azt követő szökőár miatt, 15 ezer embert eltűntként tartanak nyilván.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×