eur:
393.28
usd:
367.38
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hadakoznak az osztrák ügyészek

Ismét az igazságügyi miniszter utasítási jogának eltörlését szorgalmazta kedden az osztrák ügyészek szövetségének vezetője.

Gerhard Jarosch arra reagálva nyilatkozott így a sajtónak, hogy a tárcavezető ezzel a vitatott eszközzel élve próbál meg felgyorsítani egyes nagy horderejű nyomozási eljárásokat, így próbálva orvosolni az igazságszolgáltatással szembeni bizalom meggyengülését.

Az ügyészek szerint az utasítási jog idejétmúlt eszköz, és azt a benyomást keltheti, hogy az igazságszolgáltatás politikai érdekek szerint befolyásolható. Jarosch "naivnak és valóságidegennek" tartja a miniszter törekvését, hogy határidőt szabjon egy-egy nyomozásnak. A gyorsaság mellett az alaposság is fontos - hangsúlyozta.

Claudia Bandion-Ortner hétfőn bejelentette: elvárja, hogy júliusig szülessen döntés a vádemelés tárgyában két nagy közérdeklődésre számot tartó és régóta húzódó ügyészségi eljárásban. A miniszter most nyúlt először ehhez az eszközhöz a hivatalba lépése óta.

Az egyik nyomozás Karl-Heinz Grasser volt pénzügyminiszter ellen folyik a BUWOG lakásszövetkezet privatizációjakor történt állítólagos visszásságokkal kapcsolatban. A másik ügy, amelyben Bandion-Ortner utasítási jogával élt, az alpen-donau.info neonáci honlap elleni vizsgálat. Az utóbbi nyomozás keretében éppen néhány órával a miniszter bejelentése után vettek őrizetbe két gyanúsítottat. Az ügyészség szóvivője kijelentette, véletlen egybeesésről van szó.

Bandion-Ortner más, politikailag kényes ügyekben is eredményt sürget, mint például az osztrák Eurofighter-beszerzést érintő nyomozás lezárásának felülvizsgálata, az Alfons Mensdorf-Pouilly lobbista elleni nyomozás és a Hypo Bank-botrány kivizsgálása. Közölte, hogy a jövőben gyakrabban akar élni utasítási jogával.

Jarosch úgy látja, az eredményesség javítása érdekében növelni kellene az ügyészség létszámát. A korrupció-ellenes ügyészségi hivatal több mint két évvel a létrehozása után is az ígért 15 helyett kilenc fős létszámmal dolgozik - mondta. Bandion-Ortner előzőleg bírálta Walter Geyert, a korrupció-ellenes ügyészség vezetőjét, aki létszámhiányra panaszkodott.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×