Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hadakoznak az osztrák ügyészek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét az igazságügyi miniszter utasítási jogának eltörlését szorgalmazta kedden az osztrák ügyészek szövetségének vezetője.

Gerhard Jarosch arra reagálva nyilatkozott így a sajtónak, hogy a tárcavezető ezzel a vitatott eszközzel élve próbál meg felgyorsítani egyes nagy horderejű nyomozási eljárásokat, így próbálva orvosolni az igazságszolgáltatással szembeni bizalom meggyengülését.

Az ügyészek szerint az utasítási jog idejétmúlt eszköz, és azt a benyomást keltheti, hogy az igazságszolgáltatás politikai érdekek szerint befolyásolható. Jarosch "naivnak és valóságidegennek" tartja a miniszter törekvését, hogy határidőt szabjon egy-egy nyomozásnak. A gyorsaság mellett az alaposság is fontos - hangsúlyozta.

Claudia Bandion-Ortner hétfőn bejelentette: elvárja, hogy júliusig szülessen döntés a vádemelés tárgyában két nagy közérdeklődésre számot tartó és régóta húzódó ügyészségi eljárásban. A miniszter most nyúlt először ehhez az eszközhöz a hivatalba lépése óta.

Az egyik nyomozás Karl-Heinz Grasser volt pénzügyminiszter ellen folyik a BUWOG lakásszövetkezet privatizációjakor történt állítólagos visszásságokkal kapcsolatban. A másik ügy, amelyben Bandion-Ortner utasítási jogával élt, az alpen-donau.info neonáci honlap elleni vizsgálat. Az utóbbi nyomozás keretében éppen néhány órával a miniszter bejelentése után vettek őrizetbe két gyanúsítottat. Az ügyészség szóvivője kijelentette, véletlen egybeesésről van szó.

Bandion-Ortner más, politikailag kényes ügyekben is eredményt sürget, mint például az osztrák Eurofighter-beszerzést érintő nyomozás lezárásának felülvizsgálata, az Alfons Mensdorf-Pouilly lobbista elleni nyomozás és a Hypo Bank-botrány kivizsgálása. Közölte, hogy a jövőben gyakrabban akar élni utasítási jogával.

Jarosch úgy látja, az eredményesség javítása érdekében növelni kellene az ügyészség létszámát. A korrupció-ellenes ügyészségi hivatal több mint két évvel a létrehozása után is az ígért 15 helyett kilenc fős létszámmal dolgozik - mondta. Bandion-Ortner előzőleg bírálta Walter Geyert, a korrupció-ellenes ügyészség vezetőjét, aki létszámhiányra panaszkodott.