eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Lövöldözés Hollandiában: halottak és sok sebesült

Hatan meghaltak és tizenhatan megsebesültek szombaton egy nyugat-hollandiai városban történt lövöldözésben - jelentette a városháza közleményében, hozzáfűzve, hogy a halottak között van a merénylő is.

Beszámolók szerint az Amszterdamtól mintegy 40 kilométerre délnyugatra lévő Alphen aan den Rijn városka De Ridderhof nevű bevásárlóközpontjában egy férfi automata fegyveréből tüzet nyitott a tömegre, majd önmagával is végzett - jelentette a Radio 1 szemtanúkat idézve.

Hatalmas pánik tört ki a helyszínen.

Az ANP holland hírügynökség korábban legkevesebb két halottról tett említést. A rendőrség később négy halottról és kilenc sebesültről számolt be.

Európában történt halálos ámokfutások 2006 óta:

2006. október 22-23. - TÖRÖKORSZÁG: Egy háromtagú ámokfutó bűnbanda két nap alatt hat embert ölt meg. A gyilkosok közül kettőt elfogtak.

2007. július 28. - SZERBIA: Kilenc embert megölt és két másikat súlyosan megsebesített egy ámokfutó Jabukovac szerb településen. Az elkövetőt letartóztatták.

2007. november 4. - OLASZORSZÁG: Guidoniában egy 52 éves férfi házának erkélyéről lövöldözött vaktában a járókelőkre. Egy ember meghalt, legkevesebb nyolcan megsebesültek. A férfi végül megadta magát a rendőrségnek.

2007. november 7. - FINNORSZÁG: A tuusulai középiskolában egy ámokfutó diák nyolc embert agyonlőtt, végül magával is végzett.

2008. május 29. - BOSZNIA-HERCEGOVINA: Egy 45 éves féri Gornja Lipnicában agyonlőtt három embert, majd buszra szállva három utassal is végzett, és megsebesítette a sofőrt. Letartóztatták.

2008. szeptember 23. - FINNORSZÁG: Kauhajokban egy iskolában vaktában lövöldözve kilenc embert megölt az iskola egyik diákja, majd főbe lőtte magát.

2009. január 23. - BELGIUM: Dendermonde egyik bölcsődéjében két gyermeket és egy felnőttet késsel megölt egy ámokfutó. További tizenegy gyermek és két felnőtt megsebesült. A korábban pszichiátriai intézetben kezelt elkövetőt elfogták.

2009. március 11. - NÉMETORSZÁG: A baden-württembergi Winnendenben egy volt középiskolás diák agyonlőtte több korábbi diáktársát, illetve tanárát, s menekülés közben további személyekkel, majd önmagával is végzett. A vérontás - a tettessel együtt - összesen 16 halálos áldozatot követelt.

2009. április 7. - NÉMETORSZÁG: A bajorországi Landshut város tartományi bíróságán egy férfi váratlanul lövöldözni kezdett az épület egyik folyosóján. A hatóságok szerint előbb egy nőt terített le, majd önmagával is végzett. A leadott lövésektől ketten megsebesültek.

2009. április 13. - FRANCIAORSZÁG: Douchy-Les-Mines városban egy 65 éves férfi puskával lövöldözött vaktában a járókelőkre, majd egy házban elbarikádozta, később ellenállás nélkül megadta magát. A lövöldözésben két ember életét vesztette, a harmadik áldozatról nem tudni, hogy meghalt vagy csak súlyosan megsebesült.

2009. április 26. - OROSZORSZÁG: Moszkvában három embert lelőtt, hatot megsebesített Caricino kerület rendőrkapitánya, akinek ámokfutását valószínűleg magánéleti problémák okozták.

2009. április 30. - AZERBAJDZSÁN: Tizenhárom embert megölt, tízet megsebesített egy ámokfutó a bakui kőolajipari egyetemen. Meg nem erősített hírek szerint a tettes öngyilkosságot követett el.

2009. december 31. - FINNORSZÁG: Espoóban egy koszovói születésű férfi négy embert lelőtt a város bevásárlóközpontjában. A tettes otthonában egy ötödik holttestet is találtak, a férfi volt feleségét, akit szintén lelőttek. Később a rendőrség megtalálta az elkövetőt is, aki öngyilkos lett.

2010. június 2. - NAGY-BRITANNIA: Az északnyugat-angliai Cumbria megye több településén, Whitehavenben, Seascale-ben és Egremontban lövöldözött egy 52 éves taxisofőr, aki később öngyilkosságot követett el. Az ámokfutásnak tizenkét halálos áldozata volt és további huszonöt személyt lőtt sérüléssel kórházba szállítottak.

2010. augusztus 30. - SZLOVÁKIA: Pozsony Dévényújfalu (Devinska Nová Ves) nevű városrészében egy 50 év körüli férfi géppisztollyal lövöldözött, megölt hét embert, majd öngyilkosságot követett el. A sebesültek száma tizenöt.

2010. szeptember 19. - NÉMETORSZÁG: Lörrachban egy 41 éves ügyvédnő megölte férjét és 5 éves kisfiukat, majd felrobbantotta a lakást, ahol a bűncselekmény történt. A robbanás után lőfegyverrel a kezében kirohant az utcára, rálőtt két járókelőre, könnyebben megsebesítve őket. Ezután behatolt a St. Elisabeth kórházba és vadul lövöldözni kezdett, súlyosan megsebesítve egy szolgálaton kívül lévő rendőrt. Az emeleten lévő szülészeti osztályon agyonszúrt egy ápolót. A helyszínre érkező rendőrökre tüzet nyitott, azok ezt viszonozták és lelőtték az ámokfutót.

2011. január 8. - UKRAJNA: Vasziljevka településen egy 33 éves férfi veszekedés közben tüzet nyitott egy családi házban. Az ott tartózkodók közül hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek. A lövöldözés közben tűz ütött ki. Az ámokfutó a kiérkező tűzoltókra is lőni kezdett, de a rendőröknek sikerült lefogniuk.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×