Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Állítólag lehallgatták a pozsonyi kormány magyar környezetvédelmi miniszterét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Állítólag parlamenti képviselőket, kormánytagot és újságírókat hallgattak le a belügyminiszter tudtával a hatóságok Szlovákiában. Erről Igor Stefanov, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselője, volt környezetvédelmi miniszter beszélt újságíróknak szerdán Pozsonyban.

A TA3 hírtelevízió később kiderítette: az állítólag lehallgatott kormánytag Nagy József, a pozsonyi kabinet magyar nemzetiségű környezetvédelmi minisztere, a Híd magyar-szlovák párt képviselője. Stefanov a televíziónak ezt megerősítette.

Iveta Radicová miniszterelnök felszólította az ellenzéki képviselőt: tartsa be a törvényt, s adja át bizonyítékait a rendőrségnek. Ellenkező esetben állításai hiteltelenek. Daniel Lipsic belügyminiszter abszurdnak minősítette Stefanov állításait. Szerinte Stefanov már korábban is beszélt lehallgatásokról, de eddig semmiféle bizonyítékkal nem állt elő.

"Ha a hír igaz, akkor nagyon furcsa, hogy az SNS képviselői ilyen értesülésekhez juthatnak hozzá" - nyilatkozta Nagy József a hírtelevíziónak. "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem ez mindegy. Senki sem szereti, ha valaki beavatkozik a magánéletébe" - tette hozzá a miniszter.

Igor Stefanov, akinek Robert Fico kormánya idején egy botrányos közbeszerzés kapcsán kellett távoznia a miniszteri bársonyszékből, s büntetőeljárást kezdeményeztek ellene, már korábban azt mondta, hogy képviselőket és újságírókat hallgatnak le a belügyminiszter tudtával.

"Kíváncsi vagyok, hogy fogja megmagyarázni (Lipsic belügyminiszter), hogy tudott egyik kollégája lehallgatásáról is - annak svájci útjaival összefüggésben" - fejtette ki szerdán a televíziónak Stefanov, aki nem zárta ki, hogy feljelentést tesz az ügyben.

"Négy éve nem jártam Svájcban" - mondta Nagy József az MTI tudósítójának érdeklődésére. Hozzátette: a szerdai kormányülésen megkérdezte Lipsic belügyminisztert, aki "kizártnak tartja lehallgatásomat", és Stefanov szavait "abszurdnak" minősítette. A környezetvédelmi miniszter ugyanakkor csodálkozásának adott hangot afelett, hogy az állítólagos lehallgatásokról csak az SNS képviselői tudnak, senki más.

Daniel Lipsic bejelentette: polgári pert fontolgat Stefanov ellen azért, mert azt állította, hogy az ő tudtával folytak a lehallgatások.

"A Hídnak semmilyen bizonyítéka nincs Nagy József miniszter lehallgatásáról" - közölte Bugár Béla, a párt elnöke. Megjegyezte: törvényes úton megpróbálják kideríteni, mi van az ügy hátterében.