eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Elhappolták az iskolásoknak küldött ingyen-számítógépeket

Irakban nyilvános árverésen kevesebb mint 50 ezer dollárért adtak el egy 1,9 millió dollár értékű amerikai szállítmányt, amely iraki iskoláknak szánt számítógépeket tartalmazott.

Vincent Brooks amerikai tábornok, a hadsereg déli hadosztályának parancsnoka azonnali vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy miként kerülhettek aukcióra az iraki gyerekeknek küldött számítógépek, amelyeket ingyen kaptak volna meg Bábil tartomány iskolái.

A vámpapírokból egyelőre az derült ki, hogy augusztus 16-án 47 500 dollárért talált gazdára a szállítmány, amelynek árverésre bocsátását Umm-Kaszr város kikötőjének egyik vezető tisztviselője engedélyezte.

Az amerikaiak éppen az adomány átadására készülődtek, amikor döbbenten vették észre, hogy az amerikai adófizetők pénzéből vásárolt értékes adomány eltűnt, már nyolc napja értékesítették. Brooks tábornok azt követeli, hogy az iraki hatóságok vizsgálják ki a kikötő érintett vezetőjének cselekedetét.

Talib Bajes, a kikötő igazgatója az AP amerikai hírügynökség érdeklődésére azt mondta, hogy a szóban forgó szállítmány már több mint 90 napja hevert a kikötőben gazdátlanul. Az iraki törvények értelmében azok a küldemények, amelyekért több mint három hónapig nem jelentkezik a tulajdonos, a kikötő által lefoglalhatóak és nyilvános árverésen értékesíthetőek.

A számítógépek eltűnésének ügye ismét reflektorfénybe állítja az iraki háborút érintő vita két fontos gyújtópontját: az amerikai adófizetők pénzének elszámolási kötelezettségét, valamint az Irakot jellemző széleskörű korrupciót, amely sokak szerint az egyik legnagyobb kihívás az ország jövőjének szempontjából.

A Transparency International nemzetközi szervezet 2009. évi listáján 180 ország közül Irak a 176. helyre került a korrupció elleni küzdelem eredményességét illetően. A Bászrához közeli Umm-Kaszr kikötőjét használó vállalatok arra panaszkodnak, hogy súlyos kenőpénzeket csikarnak ki belőlük a hatóságok, s mindezért rossz minőségű szolgáltatást és drága kezelési költséget kell fizetniük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×