Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kanada sem védett a terrorizmus ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb feltételezett terroristát vettek őrizetbe Kanadában. Õt és két társát azzal vádolják, hogy terrorista csoportot hoztak létre, és robbantásos merényleteket készítettek elő - jelentette be a kanadai rendőrség csütörtökön.

A 28 éves Khurram Syed Shert Ontario állambeli otthonában, a Torontótól mintegy 190 kilométerre délnyugatra fekvő London városban fogták el. Két társát, a 26 éves Misbahuddin Ahmedet és a 30 éves Hiva Alizadehet Kanada fővárosában, Ottawában tartóztatták le szerdán.

A gyanú szerint kapcsolatban álltak "egy, az afganisztáni válsághoz köthető szervezettel", szövetségeseik voltak Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban és Dubajban. Emellett 2009 szeptembere óta pokolgépes merényleteket készítettek elő kanadai célpontok ellen, aminek tárgyi bizonyítékait - pokolgépek tervrajzait, könyveket, robbanóanyagot és távirányítású szerkezethez való áramköröket - meg is találták a házkutatások során.

A rendőrség és a hírszerző szolgálatok csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatóján a résztvevők nem voltak hajlandóak megerősíteni, hogy a csoport az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel állt-e kapcsolatban. Mindössze annyit mondtak, hogy Alizadeh volt a kulcsszereplő, neki voltak kapcsolatai az afganisztáni válsághoz köthető terrorszervezettel.

"Ez a csoport valós és súlyos veszélyt jelentett a főváros térségében élőkre és Kanada nemzetbiztonságára" - mondta Serge Theriault, a csendőrség főigazgatója, hozzátéve, hogy részben azért döntöttek az egy éve megfigyelés alatt álló csoport tagjainak letartóztatása mellett, hogy megakadályozzák Alizadehet terrorista kapcsolatainak pénzelésében.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök kijelentette: a letartóztatásoknak emlékeztetniük kell a mindenkit arra, hogy Kanada sem védett a terrorizmus ellen, az egész világra kiterjed a fenyegetettség. A terrorhálózatok nemcsak elszigetelt országokban működnek, hanem a globalizáció, az internet révén szerteágazó kapcsolataik vannak az egész világon, így Kanadában is.

Mindhárom letartóztatott személy kanadai állampolgár. Sher például orvosként dolgozott, semmiben nem hasonlított a nyugati életmódot elvető, elszigetelt bevándorlóra. Mi több, részt is vett a "Canadian Idol" tehetségkutató versenyen, s a Youtube videomegosztó portálon most is látható az a felvétel, amelyen Avril Lavigne énekesnő Complicated című dalának paródiáját adja elő, Michael Jackson stílusában táncolva.

A kanadai muzulmánok fő szervezetét "megrázta" és "elszomorította" az újabb terrorista összeesküvés híre. Salma Siddiqui, a szervezet alelnöke ugyanakkor részrehajlástól mentes bírósági eljárást kért a három vádlott számára, valamint azt, hogy őket is megillesse az ártatlanság vélelme, és tartsák tiszteletben alkotmányos jogaikat.

Négy évvel ezelőtt Torontóban tizennyolc muzulmánt tartóztattak le, s azzal vádolták őket, hogy terrorista merényleteket akartak elkövetni Kanadában.