Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kínába utazott az észak-koreai diktátor a fiával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínába utazott Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, akit kijelölt örököse, harmadszülött fia, Kim Dzsong Un is elkísért - közölte a dél-koreai sajtó kormányzati forrásokra hivatkozva csütörtökön.

Úgy tudni, hogy Kim Dzsong Il csütörtökön kora reggel az észak-koreai vezér különvonatán indult útnak Kínába. Az utazásnak sem a pontos helyszíne, sem oka nem ismeretes.

Kim Dzsong Il nagyon ritkán utazik külföldre, de május óta immár másodjára látogat el egyetlen nagyhatalmú szövetségeséhez. Májusi ötnapos vizitjén megbeszélést tartott Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel.

Széles körben elterjedt spekulációk szerint a most 68 éves Kim Dzsong Il rossz egészségi állapotban van azóta, hogy 2008-ban valószínűleg agyvérzést szenvedett. Elképzelhető, hogy Kim Dzsong Il be akarja mutatni a kínai vezetésnek fiát, mint jövendőbeli utódját.

Észak-Koreában szeptemberben tart kongresszust a kommunista párt, ami az állam megalapítása, 1948 óta a harmadik alkalommal fordul elő. Elemzők szerint a tanácskozáson hivatalosan elindíthatják az "öröklés" útján Kim Dzsong Unt, azaz apja örökösének kiálthatják ki, biztosítva a családi dinasztia hatalmának továbbélését az országban.

Az észak-koreai vezető utazása egybeesik Jimmy Carter volt amerikai elnök magánjellegű látogatásával. Carter szerdán érkezett Phenjanba, hogy megpróbálja kieszközölni egy börtönbüntetésre ítélt amerikai állampolgár, a harminc éves Aijalon Mahli Gomes szabadon bocsátását. A bostoni férfit áprilisban ítélték 8 évi szabadságra, mert januárban kínai oldalról engedély nélkül átlépte az észak-koreai határt.

Jimmy Carternek már van gyakorlata az Észak-Koreával folytatott tárgyalásokban: 1994-ben Kim Dzsong Il apját, Kim Ir Szent sikerült rávennie arra, hogy elálljon a jongbjoni erőműben elhasznált nukleáris üzemanyag plutóniummá alakításától, amelyért a Clinton-kormányzat ENSZ-szankciók foganatosítását helyezte kilátásba.