eur:
392.7
usd:
366.19
bux:
66797.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Obamát a szabadsága alatt is népes "udvartartás" kíséri

Noha tíznapos vakációjának idejére minimálisra csökkentette stábjának létszámát, Barack Obama amerikai elnök szinte minden lépését Martha's Vineyard szigetén is népes "udvartartás" kíséri.

Akár a helyi golfklubba ruccan ki, akár csak a könyvesboltba, az elnöki terepjáró egy 20 járműből álló konvoj tagjaként robog az utakon, amelyet a Secret Service emberei mellett Massachusetts állam motoros rendőrei biztosítanak.

A gépkocsioszlopban helyet kaptak a Fehér Ház kommunikációs teherautói, amelyek John Brennan, az elnök terror-elhárítási ügyekben illetékes tanácsadója szerint "fénysebességgel továbbítják az információt", valamint két, újságírókat és fotóriportereket szállító mikrobusz is.

A konvojvonulásokat csütörtökön az elnök megérkezésekor egy kisebb légi parádé előzte meg: Barack Obama Cape Codon az elnöki különrepülőről, az Air Force One-ról átszállt a tengerészgyalogság helikopterére, a Marine One-ra, s azon repült át a szigetre. Stábja és a tudósítók CH-53-as helikoptereken szálltak a nyomában.

Az elnöki légi kötelékben - az esetleges merénylők megtévesztésének céljából - helyet kapott még több, a Marine One-nal azonos módon lefestett Blackawk is. A Martha's Vineyardra való leszállást a helyi rendőrség egyik helikoptere készítette elő.

A felfegyverzett biztonsági emberek és Brennan mellett az elnököt elkísérte Martha's Vineyardra Valerie Jarrett főtanácsadó is, aki már kinevezése előtt is az "első család" barátja volt, és akinek saját háza van a szigeten.

A szigeten a barátok közül felbukkant még a régi chicagói bizalmas, Eric Whitaker is, aki pénteken James Clyburn dél-carolinai képviselő és Marvin Nicholson, a Fehér Ház utaztatás-ügyi felelőse társaságában négyesben golfozott Obamával.

Ha nincs kéznél más, az elnök alkalmi golfpartnere Sam Kass, az Obama család magán- és a Fehér Ház hivatalos szakácsa, aki Washingtonban kertészkedni is segít a first ladynek. Kass nemrégiben megkapta a tanácsadói címet is, az egészséges életmód kérdésében tett kezdeményezések ügyében.

"Minden, általam ismert elnök megkapta a magáét azért, hogy túl sok időt tölt szabadságon, s elhanyagolja a hivatali teendőit. Az igazság azonban az, hogy ezektől sohasem tudnak megszabadulni" - mondta Ron Kaufman, az előző elnök, Geoge W. Bush csapatának politikai igazgatója.

"A második világháború óta a szó legszorosabb értelmében igaz, hogy az elnök marad a főparancsnok, bárhová menjen is. Ezért követi mindenhová a kommunikációs teherautó" - mondta Mike McCurry, Bill Clinton sajtótitkára.

Az elnöki vakációval kapcsolatos sajtótájékoztatókat Bill Burton, a Fehér Ház helyettes szóvivője tartja. Az elnök szavainak első számú interpretálója, Robert Gibbs, csakúgy Rahm Emanuel fehér házi stábfőnök és David Axelrod politikai stratéga, máshol nyaral.

A biztonsági kérdések felelőse, John Brennan egyébként, mivel szabadsága alatt a szokásosnál is kevésbé szeretné zavarni az elnök magánszféráját, csak az első reggel tartott személyesen beszámolót. A továbbiakban telefonon és Blackberryn tartja majd a kapcsolatot a 12 hektáros Kék Kócsag Farmra visszahúzódott Obamával.

A Fehér Ház gazdasági stábja szintén diszkrét; a csapat Washingtonból küldi az elnök után jelentéseit.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×