Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A svéd kormánypártok választási győzelmét jósolja egy felmérés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Svédországban kormányzó jobbközép pártok győzelmét jósolják egy közvélemény-kutatás eredményei, amelyeket vasárnap, kevesebb mint egy hónappal a szeptember 19-re kitűzött általános választások előtt hoztak nyilvánosságra.

A Svéd Közvélemény-kutató Intézet és a Svenska Dagbladet című svéd lap felmérése szerint Fredrik Reinfeldt miniszterelnök négypárti "Szövetsége" a szavazatok 51,5 százalékát szerezheti meg, szemben az ellenzéki baloldali pártok, a Vörös-Zöld koalíció 43,9 százalékával.

Az augusztus 16. és 19. között készült közvélemény-kutatás adataiból az is kitűnik, hogy a Svéd Demokraták nevű, szélsőjobboldali és bevándorlásellenes párt nem éri el a négyszázalékos parlamenti küszöböt. Elemzők korábban azt sugallták, hogy ez a párt lehet a mérleg nyelve a két nagy politikai erő között. Úgy a kormányzó, mint az ellenzéki pártok azonban kizárták az együttműködés mindennemű lehetőségét a Svéd Demokratákkal.

A többi felmérés túlnyomó része ugyancsak a jobbközép kormánykoalíció (Mérsékelt Párt, Centrista Párt, Liberális Párt, Kereszténydemokrata Párt) győzelmét prognosztizálja, de az általuk kimutatott különbség jóval kisebb.

A 2006 szeptemberében tartott parlamenti választást a Mérsékelt Párt által vezetett jobbközép koalíció nyerte, véget vetve ezáltal a szociáldemokraták 10 éve tartó kormányzásának. A kormánykoalíció 178 mandátummal, míg az ellenzéki baloldal (Szociáldemokrata Párt, Zöld Párt, Baloldali Párt) 171 hellyel rendelkezik a 349 tagú Riksdagban.