eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A svéd kormánypártok választási győzelmét jósolja egy felmérés

A Svédországban kormányzó jobbközép pártok győzelmét jósolják egy közvélemény-kutatás eredményei, amelyeket vasárnap, kevesebb mint egy hónappal a szeptember 19-re kitűzött általános választások előtt hoztak nyilvánosságra.

A Svéd Közvélemény-kutató Intézet és a Svenska Dagbladet című svéd lap felmérése szerint Fredrik Reinfeldt miniszterelnök négypárti "Szövetsége" a szavazatok 51,5 százalékát szerezheti meg, szemben az ellenzéki baloldali pártok, a Vörös-Zöld koalíció 43,9 százalékával.

Az augusztus 16. és 19. között készült közvélemény-kutatás adataiból az is kitűnik, hogy a Svéd Demokraták nevű, szélsőjobboldali és bevándorlásellenes párt nem éri el a négyszázalékos parlamenti küszöböt. Elemzők korábban azt sugallták, hogy ez a párt lehet a mérleg nyelve a két nagy politikai erő között. Úgy a kormányzó, mint az ellenzéki pártok azonban kizárták az együttműködés mindennemű lehetőségét a Svéd Demokratákkal.

A többi felmérés túlnyomó része ugyancsak a jobbközép kormánykoalíció (Mérsékelt Párt, Centrista Párt, Liberális Párt, Kereszténydemokrata Párt) győzelmét prognosztizálja, de az általuk kimutatott különbség jóval kisebb.

A 2006 szeptemberében tartott parlamenti választást a Mérsékelt Párt által vezetett jobbközép koalíció nyerte, véget vetve ezáltal a szociáldemokraták 10 éve tartó kormányzásának. A kormánykoalíció 178 mandátummal, míg az ellenzéki baloldal (Szociáldemokrata Párt, Zöld Párt, Baloldali Párt) 171 hellyel rendelkezik a 349 tagú Riksdagban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×