eur:
392.67
usd:
367.53
bux:
66315.62
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nagy tapssal köszöntötték Sólyom Lászlót Révkomáromban

Sólyom László volt államfő is részt vett a Révkomáromban rendezett Szent István napi ünnepségen. Tavaly a magyar elnök a szlovákiai vezetők tiltakozása miatt nem lehetett ott a koszorúzáson.

 A nemrég leköszönt magyar államfő vasárnap késő délután magánszemélyként, testőrök nélkül, gyalogosan ment át a komáromi Erzsébet hídon-. A volt elnököt Hortai Éva komáromi alpolgármester és a rendezvényt szervező Palatinus polgári társulás elnöke, Litomericzky Nándor fogadta a híd közepén. A látogatás hatalmas médiaérdeklődést váltott ki, rengeteg a volt a tv-és és a fotós.

Sólyom László miután leért a hídról, előbb nem a szoborhoz, hanem az őt nagy tapssal köszöntő emberekhez ment. A volt magyar elnököt a többszáz fős tömeg rendkívül szívélyesen fogadta.

A tavaly felállított Szent István szobornál rendezett ünnepség elején elhangzott a magyar és a szlovák himnusz is.
Részletek hangzottak el István király Intelmeiből, majd Bastrnák Tibor polgármester mondott köszöntőt.

A megemlékezésen beszédet mondott Sólyom László is, többek között hangsúlyozta: a magyar kisebbségek helyzetének tartós rendezését csak a szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendje megváltoztatásával, illetve a magyaroknak a szomszéd népekhez való új hozzáállásával lehet elérni.

"A szomszéd népek magyarokkal kapcsolatos értékrendjének megváltozása nélkül ugyanis nincs végleges és megnyugtató megoldás. Hasonlóan nekünk is új hozzáállásra van szükségünk szomszédainkhoz" - jelentette ki a volt köztársasági elnök.,
A megemlékezésre a város meghívta Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert, valamint Rudolf Schuster volt szlovák államfőt is, ám más elfoglaltságaikra hivatkozva lemondták a részvételt.

Az eredeti tervek szerint Bugár Béla, a parlament alelnöke, a Most-Híd párt elnöke is eljött volna, ám mivel a meghívottak személye körül politikai vita alakult ki, inkább úgy döntött, nem megy el Révkomáromba. Ondrej Dostál, az OKS parlamenti képviselője - aki a Híd listáján szerzett mandátumot - viszont részt vett az ünnepségen, hasonlóan mint a párt elnöke, Peter Zajac is. Ott volt a vendégek között Simon Zsolt szlovák földművelésügyi miniszter és Hezer Antal Magyarország pozsonyi nagykövete is.

A szervezők Szent István-plakettet adtak át Sólyom Lászlónak látogatása emlékére. A volt államfő az ünnepséget követően a városi művelődési házban megtekintette a Teátrum Színház ünnepi előadását, a Bánk Bán operát.

Sólyom László tavaly augusztus 21-én érkezett volna a szoboravatásra, ám Robert Fico akkori kormányfő úgy vélekedett, hogy ezzel sérti Szlovákia területi integritását. Azt is kifogásolta, hogy a magyar elnök 1968. augusztus 21-e évfordulóján jött volna.

Negyvenkét évvel ezelőtt azon a napon vonultak be Csehszlovákiába a Varsói Szerződés - és köztük a magyar néphadsereg - csapatai, hogy leverjék, a "prágai tavasz néven ismert demokratizálási folyamatot. A szlovák vezetők gyakorlatilag nem kívánatos személynek nyilvánították a magyar államfőt, aki emiatt a híd közepén visszafordult és nem lépte át a határt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei kilátásokat illeti, az előzetes adatok alapján leginkább az optimizmus jellemezheti majd a délelőtti kereskedést, emelkedés jöhet a kontinens vezető tőzsdéin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×