eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Levették a magyar korona másolatát a pozsonyi dómról - nézze meg, hogyan!

Felújítják, ezért ideiglenesen levették a pozsonyi Szent Márton-dóm tornyának tetejéről a magyar királyi korona aranyozott másolatát - közölte Jozef Halko, a pozsonyi főegyházmegye szóvivője kedden. A magyar koronázási ékszer eltávolítása két órán át tartott, és a műveletben hegymászók segítségére volt szükség.

Legutóbb 1905-ben - tehát 105 éve - került le a dóm tornyáról a királyi dísz, amely azt jelképezi, hogy koronázó templomról van szó. A felújítás után a korona másolata a dómban lesz kiállítva - a nagyközönség is megtekintheti -, majd visszakerül az eredeti helyére.

A korona rézlemezből készült, 164 centiméter magas és mintegy 150 kilogramm súlyú. Egy évszázada Wienstabl Móric helyi aranyműves műhelyében aranyozták be. A felújítás után akkor is kiállították a székesegyházban.

Pozsony egyik meghatározó történelmi épületét, a Duna partján álló Szent Márton-székesegyházat július óta tatarozzák. Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap nemrégiben azt írta, hogy a szakértők szerint a tüzetes állagfelmérés után derül csak ki, milyen mértékű tatarozásra és felújításra lesz szükség. Az újság úgy tudja, hogy homlokzaton és a torony borításán is elvégeznek néhány kisebb javítást.

"Megvizsgálják a padlástér és a torony alatti terület állapotát is, ezután kezdődik a helyreállítás. Egyelőre nem világos, pontosan mennyibe fog kerülni, az viszont biztos, hogy hét hónapon belül el kell végezni a munkálatokat" - szögezte le Halko.

1563 és 1830 között a pozsonyi dóm volt a magyar uralkodók koronázási temploma. Mai formáját 1877-ben nyerte el, helyén eredetileg román stílusú templom állt. Templomhajóját 1452-ben szentelték fel, majd a XV-XVIII. században további mellékhajókkal bővítették. Átfogó felújítási munkálatokat utoljára mintegy fél évszázaddal ezelőtt végeztek az épületen.

A Szent Márton-székesegyház padlásáról került elő a XII. század derekán keletkezett Pray-kódex, amely egyebek közt a legrégibb összefüggő magyar szövegemléket, a Halotti beszédet is magában foglalta.

A korona levételéről készült filmfelvételeket itt nézheti meg!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×