Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ki lop csókot a világ egyik leghíresebb fotóján? Képgaléria

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
New Yorkban tömeges csókolózással emlékeznek meg szombaton a II. világháború végéről. 65 éve győzte le az Egyesült Államok és a szövetségesek a birodalmi Japánt. A szokatlan megemlékezéshez egy híres fénykép adta az ötletet.

A fekete-fehér kép bejárta a világot: egy ismeretlen tengerész csókol meg egy nővért a New York-i Times Squaren, a háború végét követő mámorban.

65 évvel Japán kapitulációja után amerikai párok ezrei tervezik, hogy hasonló pózban emlékezzenek meg az országuk és a Csendes-óceáni térség számára is tragikus háború végéről. Az amerikaiak véres csatákat vívtak az ázsiai megszálló hatalomként sok helyen kegyetlenkedő japánok ellen, és végül úgy döntöttek: polgári lakosok ellen vetik be az atombombát, hogy így kényszerítsék megadásra ellenségüket.

A jelképpé vált fotó azonban nem az atrocitásoknak állít emléket, hanem a boldogságnak, hogy véget ért az öldöklés. A képet Alfred Eisenstaedt készítette, és csak a nővért, Edith Shaint sikerült azonosítani róla. Hogy ki lehetett a lánytól csókot lopó matróz, máig sem tudják.

A Life magazin képgalériájában további izgalmas fotókat is láthat a témában.

Az ünnepi napon a pár 7.5 méteres szobra előtt tartanak tömeges csókolózást, miközben 6000 trombitás játssza majd a Taps című katonai gyászindulót. Emellett Amerikában több városban is megemlékezéseket tartanak.

Edith Shain idén júniusban, 91 éves korában halt meg, és sokáig kampányolt az emléknapért, amit már nem érhetett meg. Az amerikai kongresszus júliusban döntött arról, hogy augusztus 2. vasárnapja lesz a Csendes-óceáni háború végének ünnepe.

"Edith számára küldetés volt, hogy legyen egy ilyen emléknap, hogy az emberek elgondolkozzanak: mit is jelentett az az augusztusi nap, amikor megcsókoltak egy lányt a Times Square-n" - mondta Warren Hegg, a Tartsuk életben 45 szellemét nevű kampány koordinátora.

Shain azt akarta, hogy országa emlékezzen meg a háborús nemzedék hétköznapi embereiről. Vágya most teljesült.