eur:
393.28
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ki lop csókot a világ egyik leghíresebb fotóján? Képgaléria

New Yorkban tömeges csókolózással emlékeznek meg szombaton a II. világháború végéről. 65 éve győzte le az Egyesült Államok és a szövetségesek a birodalmi Japánt. A szokatlan megemlékezéshez egy híres fénykép adta az ötletet.

A fekete-fehér kép bejárta a világot: egy ismeretlen tengerész csókol meg egy nővért a New York-i Times Squaren, a háború végét követő mámorban.

65 évvel Japán kapitulációja után amerikai párok ezrei tervezik, hogy hasonló pózban emlékezzenek meg az országuk és a Csendes-óceáni térség számára is tragikus háború végéről. Az amerikaiak véres csatákat vívtak az ázsiai megszálló hatalomként sok helyen kegyetlenkedő japánok ellen, és végül úgy döntöttek: polgári lakosok ellen vetik be az atombombát, hogy így kényszerítsék megadásra ellenségüket.

A jelképpé vált fotó azonban nem az atrocitásoknak állít emléket, hanem a boldogságnak, hogy véget ért az öldöklés. A képet Alfred Eisenstaedt készítette, és csak a nővért, Edith Shaint sikerült azonosítani róla. Hogy ki lehetett a lánytól csókot lopó matróz, máig sem tudják.

A Life magazin képgalériájában további izgalmas fotókat is láthat a témában.

Az ünnepi napon a pár 7.5 méteres szobra előtt tartanak tömeges csókolózást, miközben 6000 trombitás játssza majd a Taps című katonai gyászindulót. Emellett Amerikában több városban is megemlékezéseket tartanak.

Edith Shain idén júniusban, 91 éves korában halt meg, és sokáig kampányolt az emléknapért, amit már nem érhetett meg. Az amerikai kongresszus júliusban döntött arról, hogy augusztus 2. vasárnapja lesz a Csendes-óceáni háború végének ünnepe.

"Edith számára küldetés volt, hogy legyen egy ilyen emléknap, hogy az emberek elgondolkozzanak: mit is jelentett az az augusztusi nap, amikor megcsókoltak egy lányt a Times Square-n" - mondta Warren Hegg, a Tartsuk életben 45 szellemét nevű kampány koordinátora.

Shain azt akarta, hogy országa emlékezzen meg a háborús nemzedék hétköznapi embereiről. Vágya most teljesült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×