Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iráni földgáz érkezhet a Földközi-tenger partjára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irán három éven belül földgázt exportálhat Irakba, Szíriába és onnan más földközi-tengeri országokba.

Az iráni olajipari miniszterhelyettes, egyszersmind az iráni állami gáztársaság vezetője, Dzsavad Odzsi vasárnap elmondta a félhivatalos hazai hírügynökségnek (ISNA), hogy Irak engedélyezi iráni földgáz exportját saját területén át, miután a múlt héten tárgyaltak és megállapodtak ebben az iraki kormánnyal. A miniszterhelyettes szerint szóba került európai gázexport is ezen az úton, de nem említette, hogy már ebben is megállapodtak volna.

A kivitel az iráni gázvezetékrendszer bővítése után kezdődhetnék, miután új szakaszok megépítésével kapcsolatot teremtenének a két másik ország hálózatához is. Irán eleinte körülbelül évi 22 milliárd köbméter földgázt tudna exportálni ezen az útvonalon, ebből évi 1,8-3,6 milliárd köbmétert Irak vásárolna meg, az iráni illetékes nyilatkozata szerint.

Oroszország után Iráné a második legnagyobb földgázvagyon a világon. Az iráni kormány korábban cseppfolyósított formában, tengeri úton tervezte exportálni fölöslegét, azonban az ehhez szükséges beruházások megnehezültek az iráni atomenergia-program miatt kezdett nyugati gazdasági szankciók miatt. Iparági elemzők arra is emlékeztetnek, hogy az EU egyelőre vonakodik bevonni Iránt a tervezett közép-ázsiai-európai vezeték, a Nabucco gázellátói közé.