eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Még mindig megkövezhetik a halálra ítélt iráni nőt

Irán visszautasította Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnök ajánlatát, miszerint Brazília politikai menedékjogot adna egy halálra ítélt iráni asszonynak. Ramin Mehmanparaszt külügyminisztériumi szóvivő kedden kijelentette: Lula elnök jólelkű, humanista ember, de valószínűleg nem elég tájékozott ebben az ügyben.

Az iráni hatóságok készek a brazil elnök elé tárni, hogy milyen főben járó bűnöket követett el az asszony, amelyek alapján a legsúlyosabb ítéletet szabták ki rá, és ezt követően Lula elnök számára is világos lesz a helyzet.

Lula egy választási kampánygyűlésen kijelentette: szeretné megkérni barátját, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, valamint Szajed Ali Hamenei ajatollahot, az iszlám köztársaság vallási és politikai vezetőjét, továbbá az iráni kormányt, tegyék lehetővé, hogy Brazília politikai menedékjogot adjon a nőnek.

A 43 éves Szakineh Mohammadi-Astianit, kétgyermekes anyát 2006-ban ítélték el, mert férje halála után két férfival is "törvénytelen viszonyt" folytatott, valamint - az IRNA iráni hírügynökség szerint - gyilkosságot és egyéb bűncselekményeket követett el. A halálos ítéletet megkövezéssel hajtanák végre.

Az elmúlt időben komoly nemzetközi kampány indult annak érdekében, hogy a nőt megmentsék a megkövezéstől. Teherán júliusban bejelentette, hogy egy időre felfüggeszti az ítélet végrehajtását.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×