eur:
394.36
usd:
370.48
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Amerikai tábornok: készen áll az Irán elleni támadás terve

Készen áll az Egyesült Államok Irán elleni támadásának terve arra az esetre, ha Teherán nukleáris fegyverre tenne szert - hangoztatta vasárnap az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, ugyanakkor "rendkívüli aggodalmának" adott hangot egy ilyen offenzíva lehetséges következményei miatt.

Egy Irán elleni hadművelet "olyan nem kívánt következményekkel járhat, amelyeket nehéz megjósolni egy amúgy is hihetetlenül ingatag térségben" - jelentette ki Michael Mullen tengernagy az NBC amerikai televíziós csatornának.

Éppen ezért az Egyesült Államok nem hagyhatja, hogy Teherán nukleáris fegyverre tegyen szert - tette hozzá. "Hogy egészen őszinte legyek, mindkét lehetőség nagyon nyugtalanító" - ismerte el.

Mullen azt mondta, "optimista" abban a tekintetben, hogy a nemzetközi közösség diplomáciai erőfeszítései és Irán ellen hozott büntető intézkedései urándúsítási programjának feladására késztetik az iszlám köztársaságot.

Mindamellett, "a katonai lehetőségek az asztalon vannak és ott is maradnak". "Remélem, hogy ezeket nem kell majd alkalmaznunk, de meglétük fontos és közismert" - fogalmazott Mullen tengernagy.

Míg a nyugati hatalmak azzal vádolják Iránt, hogy urándúsítási programja atomfegyver létrehozására irányul, a Teheráni vezetés kitart amellett, hogy a program kizárólag békés, polgári célokat szolgál.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×