Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerikai tábornok: készen áll az Irán elleni támadás terve

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Készen áll az Egyesült Államok Irán elleni támadásának terve arra az esetre, ha Teherán nukleáris fegyverre tenne szert - hangoztatta vasárnap az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, ugyanakkor \"rendkívüli aggodalmának\" adott hangot egy ilyen offenzíva lehetséges következményei miatt.

Egy Irán elleni hadművelet "olyan nem kívánt következményekkel járhat, amelyeket nehéz megjósolni egy amúgy is hihetetlenül ingatag térségben" - jelentette ki Michael Mullen tengernagy az NBC amerikai televíziós csatornának.

Éppen ezért az Egyesült Államok nem hagyhatja, hogy Teherán nukleáris fegyverre tegyen szert - tette hozzá. "Hogy egészen őszinte legyek, mindkét lehetőség nagyon nyugtalanító" - ismerte el.

Mullen azt mondta, "optimista" abban a tekintetben, hogy a nemzetközi közösség diplomáciai erőfeszítései és Irán ellen hozott büntető intézkedései urándúsítási programjának feladására késztetik az iszlám köztársaságot.

Mindamellett, "a katonai lehetőségek az asztalon vannak és ott is maradnak". "Remélem, hogy ezeket nem kell majd alkalmaznunk, de meglétük fontos és közismert" - fogalmazott Mullen tengernagy.

Míg a nyugati hatalmak azzal vádolják Iránt, hogy urándúsítási programja atomfegyver létrehozására irányul, a Teheráni vezetés kitart amellett, hogy a program kizárólag békés, polgári célokat szolgál.