Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovák liberális lap a Jobbik miatt aggódik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Orbán Viktor vezette Fidesz továbbra is kétszínűen viselkedik a Jobbikkal szemben. Egyrészt - mint választási vetélytársat - keményen támadja, ugyanakkor nem határolódik el világosan a Jobbik ideológiájától, nehogy elveszítse saját választóinak egy részét - vélekedett szerdán a Sme című szlovák liberális napilap.

Ma Magyarországon - írja Peter Morvay, a szerző - a választók százezreinek van problémája azzal, hogy különbséget tegyen a Fidesz és a Jobbik között, mert a két pártot "természetes partnernek tartják", s a retorikájuk közti finom különbségeket nem érzékelik.

"Ha a jobbik szülőanyjának a magyar fasizmus hagyományait (hungarizmus, erős baloldali elemekkel) tekinthetjük, akkor az apa a Fidesz, amely ugyan elveti ezt a hagyományt - s elhihető, hogy őszintén - de gyakran kacérkodik a témáival" - jegyzi meg a lap. Szerinte a Fidesz és a Jobbik útjai akkor kezdtek szétválni, amikor a Fidesz felismerte, hogy az általa addig kihasznált "nemzeti érzelmű agilis fiatalok" nem lesznek szervilis aktivisták, hanem saját ambícióik is vannak, s a gyakorlatban is alkalmazni akarják azt, amibe a Fidesz csak belekezdett és gyakran nem is gondolt komolyan.

A Fidesz 2002 után a legfelsőbb szinten hosszú ideig ignorálta a Jobbikot, de helyi szinten együttműködött vele. Ami fontos, hogy a két párt "értelmiségi és médiahátterében" azonban nem történt szakítás.

Mindezek következtében ma a Fidesz nem nagyon tudja, hogyan kezelje "szófogadatlan" gyermekét, amely elviszi választói egy részét és diszkreditálja őt. "Elhatárolódik tőle, mint konkurensétől, de állandóan azt a retorikát használja, amely összeköti őt a Jobbikkal, s amely vonzó a szélsőségesek számára" - fejti ki a szerző.

A döntő azonban az lesz - vélekedik Morvay - hogy a Fidesz kormányzati pozícióból együttműködik-e majd a Jobbikkal a parlamentben, s ezt mivel fogja megfizetni neki. A Jobbikot az ilyen együttműködés megszelídítheti, s akár tönkre is teheti. "Vagy véglegesen túlnő Orbánék fején" - fejezte be írását a Sme.