eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Oroszország a Nyugat támogatására szorul"

Oroszország, jóllehet aligha ártatlan az észak-kaukázusi csecsen és ingus felkelők elleni harcokban, megérdemli a Nyugat részvétét és támogatását, amíg a dzsihádista merénylők vétlen orosz polgárokat gyilkolnak - írta a The Wall Street Journal.

Oroszország és a Nyugat szövetségesek az egykor a terrorizmus elleni globális háborúnak nevezett küzdelemben - állapította meg a konzervatív napilap az előző napi moszkvai metrórobbantásokkal kapcsolatban.

Az orosz fővárosban történt véres merényletekről a vezető amerikai újságok címlapon számoltak be, de csak a New York-i üzleti lap szentelt szerkesztőségi cikket a témának.

A The Wall Street Journal felhívta a figyelmet: akármi is az észak-kaukázusi felkelők célja - orosz közlés szerint az öngyilkos merénylők valószínűleg a térségből származó nők voltak -, ügyüket semmi sem képes annyira hiteltelenné tenni, mint a 39 áldozatot követelő támadások.

A lap úgy látja: egyre nehezebb különbséget tenni a dzsihádista merénylők között, származzanak a Kaukázusból vagy a muszlim világ más részéről. A 2001. szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrorista támadásokban való bűnrészesség miatt életfogytiglani börtönre ítélt Zacarias Moussaoui például egykor valószínűleg Csecsenföldön toborzott embereket az al-Kaida terrorszervezet által pénzelt csoportoknak.

A USA Today azt emelte ki: a moszkvai vérengzés azt bizonyítja, mennyire védtelen a tömegközlekedés a terroristákkal szemben. Az újság emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok legnagyobb, napi 8 millió utast szállító metróhálózata ellen New Yorkban már több merényletet kíséreltek meg végrehajtani 2001 óta, de mindegyik próbálkozást meghiúsították.

A hétfői oroszországi merényletek hírére New Yorkban és a második legforgalmasabb metróhálózatban, Washingtonban is szigorították a biztonsági intézkedéseket, a szokásosnál több kutyás járőr felügyelte a közlekedés rendjét, megszaporodtak a véletlenszerű utas- és poggyászellenőrzések. A megerősített rendőri jelenlét és az ellenőrzések célja az elrettentés. Néhány más városban, például Atlantában is szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be a földalattin.

Barack Obama amerikai elnök az NBC televíziónak adott, kedden sugárzott interjúban hangsúlyozta: továbbra is "jelentős fenyegetést" jelent, hogy az amerikai tömegközlekedési hálózatok ellen is történhetnek terrormerényletek.

Azt mondta, a veszély nem csak a metrót érinti, a merénylők például buszpályaudvarokon is támadhatnak. "Ez minden kormány számára kihívás" - mondta. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: kormánya legfőbb célja már jóval azelőtt felderíteni a potenciális merénylőket, hogy akcióba lépnének.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×