eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Váratlanul Kabulba érkezett Barack Obama amerikai elnök

Váratlanul Kabulba érkezett helyi idő szerint vasárnap este Barack Obama amerikai elnök, aki Hamid Karzai elnökkel találkozott villámlátogatása keretében.

Obama megválasztása óta először látogatott el Afganisztánba. Az amerikai elnök Karzaival folytatott tárgyalásain elmondta, hogy optimizmusra ad okot Afganisztán fejlődése, a hadsereg fellépése a lázadók ellen, valamint a közszolgáltatások jobb állapota. Mindazonáltal kérte őt, hogy erőteljesebben lépjen fel a korrupció ellen, javítsa tovább a kormányzati és a jogrendszer teljesítményét.

Karzai megköszönte Obamának az Egyesült Államok általi támogatást, és kifejezte abbéli reményét, és a két ország együttműködése folytatódik, aminek eredményeképpen egy erős Afganisztán már megáll a saját lábán is. Egy fehér házi szóvivő pedig nem sokkal később bejelentette, hogy Karzai Obama meghívására május 12-én Washingtonba látogat.

Az előzetes bejelentés nélküli vizit során Obama Hamid Karzai elnökkel és kormányának tagjaival találkozik, valamint ellátogat amerikai katonai egységekhez is. Az amerikai elnök tájékozódik az afganisztáni helyzetről Stanley McChrystal tábornokkal, az amerikai és a NATO-erők parancsnokával, továbbá Karl Eikenberry kabuli nagykövettel tervezett megbeszélésein is.

Obama a Kabul melletti Bagram légitámaszpontra érkezett repülőgépével, innen helikopterrel repült Kabulba, ahol az elnöki palotában kezdte el a megbeszéléseket Karzaival. Az afgán elnököt is csak egy órával korábban értesítették Obama érkezéséről. Az amerikai elnök várhatóan csak néhány órát tölt Afganisztánban, még az éjszaka visszautazik Washingtonba.

Obama eddig egyszer járt Afganisztánban, egy hivatalos kongresszusi küldöttség tagjaként 2008-ban, amikor még csak elnökjelölt volt. Amerikai tisztségviselők szerint elnökként már régóta szerette volna megejteni a látogatást, de időjárási vagy logisztikai gondok miatt ez nem volt lehetséges. Péntek délután elutazott a hegyek között lévő Camp David-i elnöki üdülőbe, ahonnét annak eldugottsága miatt könnyebben lehet észrevétlenül titkos útra indulni.

Obamát egy kis csapat kísérte el, amely néhány fehér házi tanácsadójából és újságírókból áll. Mindannyiuknak titoktartási esküt kellett tenniük, és az újságírók már csak akkor tudósíthatnak az elnök minden egyes programpontjáról, ha az már folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
×
×
×
×