Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balázs Péter: magyar-szerb-horvát külügyminiszteri találkozó lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar-szerb-horvát külügyminiszteri találkozó lesz a jövő héten - közölte szombaton Balázs Péter külügyminiszter, aki a nyugat-balkáni magyar nagykövetek regionális munkaértekezletén vett részt Tiranában.

Magyarország érdeke, hogy ez a régió ne a feszültségek forrása legyen, ezért a stabilizálásában igyekszünk konstruktív szerepet játszani. Számos kezdeményezést tettünk, és nagyon fontos, hogy ezek a kezdeményezések folytatódjanak, s a 2011-es magyar uniós elnökségre beérjenek. Egyetlen napot sem lehet kihagyni, egymást követik a különböző találkozók, konferenciák.

A jövő héten várhatóan magyar-szerb-horvát külügyminiszteri találkozó is lesz - mondta el Balázs Péter Tiranából telefonon az MTI-nek.

A külügyminiszter közölte, hogy a nagyköveti találkozón komoly hangsúlyt kapott a gazdasági kapcsolatok témája is ezzel a Magyarországhoz közel eső, a magyar beruházások szempontjából ígéretes régióval, amely fizikailag már az Európai Unión belül fekszik, mert mindenfelől uniós tagállamok veszik körül.

Montenegró különösen érdekes, mert ott Magyarország a legnagyobb külföldi befektető - hívta fel a figyelmet a külügyminiszter. A gazdaság óriásai: a Mol, a Matáv, a Magyar Alumínium, az OTP, a Hunguest Hotels, már mind jelen vannak, és mindenki nagy és sikeres beruházásokkal van jelen.

Boszniában és Horvátországban is vannak tapasztalataink, de a montenegrói példa olyan, hogy azt érdemes tanulmányozni, mert onnan lehet aztán továbblépni - mondta Balázs Péter.