Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A németek Lengyelországban keresik a megélhetést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Évtizedeken keresztül vándoroltak át lengyelek a határon Németországba, hogy munkát, azért pedig jó fizetést kapjanak, most azonban megfordulni látszik ez a trend: Németország keleti részéről egyre többen utaznak Lengyelországba - és nemcsak az olcsó cigaretta miatt.

A lengyel gazdaság megerősödése és Németország gyengélkedése - ez lehet a magyarázata annak, hogy egyre több német gondolja azt, hogy a szomszédos Lengyelországban érdemes keresni a megélhetést.

Közel 2500 német munkavállalót regisztráltak már a Lengyelország északnyugati részén található Szczecin városában és annak környékén, de a valós szám ennél jóval nagyobb lehet, hiszen sokan - főleg azok, akik az építőiparban dolgoznak - nincsenek bejelentve.

A jelenség nem véletlen, hiszen a Szczecinhez közeli kelet-németországi körzetben, Uecker Randowban a munkanélküliség aránya 20 százalék körüli - Németországban itt az egyik legmagasabb a munkát keresők száma.

Artur Sebastian, aki egy helyi munkaközvetítő irodát vezet, a Daily Telegraph brit napilap varsói tudósítójának elmondta: bár a német munkavállalók 30-40 százalékkal kevesebb fizetést kapnak Lengyelországban, mint otthon, de legalább van munkájuk. Egy képzett munkás ezer euró (270 ezer forint) körül keres havonta, ami nem egy hatalmas összeg Sebastian szerint, de még mindig jobb, mint a semmi.

Lengyelország GDP-je tavaly 1,7 százalékkal nőtt, így az egyetlen olyan ország volt az uniós tagállamok között, amely növekedést könyvelhetett el a recessziós időszakban.