eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A németek Lengyelországban keresik a megélhetést

Évtizedeken keresztül vándoroltak át lengyelek a határon Németországba, hogy munkát, azért pedig jó fizetést kapjanak, most azonban megfordulni látszik ez a trend: Németország keleti részéről egyre többen utaznak Lengyelországba - és nemcsak az olcsó cigaretta miatt.

A lengyel gazdaság megerősödése és Németország gyengélkedése - ez lehet a magyarázata annak, hogy egyre több német gondolja azt, hogy a szomszédos Lengyelországban érdemes keresni a megélhetést.

Közel 2500 német munkavállalót regisztráltak már a Lengyelország északnyugati részén található Szczecin városában és annak környékén, de a valós szám ennél jóval nagyobb lehet, hiszen sokan - főleg azok, akik az építőiparban dolgoznak - nincsenek bejelentve.

A jelenség nem véletlen, hiszen a Szczecinhez közeli kelet-németországi körzetben, Uecker Randowban a munkanélküliség aránya 20 százalék körüli - Németországban itt az egyik legmagasabb a munkát keresők száma.

Artur Sebastian, aki egy helyi munkaközvetítő irodát vezet, a Daily Telegraph brit napilap varsói tudósítójának elmondta: bár a német munkavállalók 30-40 százalékkal kevesebb fizetést kapnak Lengyelországban, mint otthon, de legalább van munkájuk. Egy képzett munkás ezer euró (270 ezer forint) körül keres havonta, ami nem egy hatalmas összeg Sebastian szerint, de még mindig jobb, mint a semmi.

Lengyelország GDP-je tavaly 1,7 százalékkal nőtt, így az egyetlen olyan ország volt az uniós tagállamok között, amely növekedést könyvelhetett el a recessziós időszakban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×