eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lidové Noviny: Romaellenes hangulat a cseh társadalomban

sehek tízezrei utasították el egy hét leforgása alatt azt a minisztériumi elképzelést, hogy a csehországi iskolákban legyen választható tantárgy a roma nyelv.

A Lidové Noviny című konzervatív napilap keddi kiadása szerint a Facebook közösségi hálón nyilvánosságra hozott petíciót a roma nyelv tanítása ellen nem egészen egy hét alatt több mint 40 ezer ember írta alá.

A tekintélyes prágai napilap a múlt héten írt arról, hogy az oktatási tárca mérlegeli: választható tantárgyként a jövő évtől kezdve bevezeti a roma nyelv tanítását is az általános, esetleg a középiskolákban.

"Támogatjuk az etnikai kisebbségek oktatását. Ugyanakkor szeretnénk elérni, hogy az iskolások körében többet tudjanak a roma nyelvről és kultúráról" - mondta akkor a lapnak Klára Laurencíková, a tárca speciális oktatási osztályának igazgatója.

A felvetés aránylag nagy visszhangra talált, de a támogatók jóval kisebb számban vannak, mint az ellenzők. A Facebookon megjelent a javaslatot ellenzők petíciója. A témával, s általában a romákkal kapcsolatban ugyanakkor nagyon sok idegengyűlölő, rasszista vélemény fogalmazódott meg a Facebookon és az internetes oldalakon általában - írja a Lidové Noviny.

A petíció aláírói között egyes vélemények szerint elsősorban fiatalok, középiskolások vannak. Gabriela Hrabanová, a kormány mellett működő, roma ügyekkel foglalkozó tanácsadó testület elnöke szerint ez is azt bizonyítja, hogy a felvilágosításra ezen a téren, ebben a témában nagy szükség van.

"A csoportban megfogalmazott vélemények általában jól tükrözik a cseh társadalom romaellenes hangulatát. Ha szélesíteni tudnánk a romákról való ismereteket, a helyzet megváltozhatna" - nyilatkozta Hrabanová a Lidové Novinynek.

Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2001) mintegy 11 ezer személy vállalta roma nemzetiségét. A különböző becslések szerint a csehországi romák száma azonban legalább 200-250 ezer. A romák és a többség kapcsolata feszült, és több helyen nyílt konfliktusokat eredményezett.

Számos cseh nagyváros peremén a rendszerváltás után roma gettók alakultak ki. A romák körében a munkanélküliségi ráta több régióban eléri a 80-90 százalékot is. A kormányok ugyan több programot is elfogadtak, de komolyabb, kézzelfogható eredménye ezeknek eddig nincs. Cseh szociológusok szerint a roma probléma valamiféle megoldására hosszú évtizedek kellenek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×