eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65239.64
2024. április 19. péntek Emma

Obamának sikerült, ami hét elődjének nem

Az amerikai képviselőház elfogadta az átfogó egészségügyi reformcsomagot, amely egyebek mellett újabb 32 millió állampolgárra terjeszti ki a betegbiztosítást. A törvény megtiltja a biztosítóknak, hogy a jövőben elutasíthassák az ellátást bizonyos feltételek esetén. Barack Obama amerikai elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a döntést.

Roosevelt, Truman, Kennedy, Johnson, Nixon, Carter és Clinton - eddig hét amerikai elnök bicskája tört bele az egészségügy átalakításába. Barack Obama átfogó reformcsomagját viszont hétfő hajnalban 219 igen és 210 nem szavazattal elfogadta az amerikai képviselőház. A szavazás eredményének bejelentését hatalmas taps követte.

Barack Obama amerikai elnök a szavazás után azt mondta, az amerikai nép és a józan ész győzött. "Majdnem 100 évig mindenki csak beszélt róla, és mindenki csalódott volt. Több évtizedes próbálkozás és számos leszavazás, valamint majd' egy évnyi intenzív vita után az amerikai kongresszus véglegesen kinyilvánította, hogy Amerika munkásai, családjai, és kisvállalkozásai megérdemlik a biztonságot. Mostantól baleset vagy betegség nem veszélyeztetheti azt az álmot, amiért világéletükben dolgoztak." - mondta az elnök.

Barack Obama szerint a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit szolgálja majd. A reform kiterjeszti az általános betegbiztosítást újabb 32 millió állampolgárra, és megtiltja, hogy a biztosítótársaságok megtagadják az ellátást bizonyos egészségügyi feltételek esetén.

A törvény szerint 2014-től szinte mindenki számára kötelező lesz a biztosítás; azokon a szegényeken, akik nem képesek fizetni a biztosítási díjakat, az állam fog segíteni. Újabb adókat rónak ki a gazdagokra, ezenkívül a nagy- és közepes méretű vállalatokat kötelezni fogják, hogy nyújtsanak biztosítást alkalmazottaiknak, máskülönben pénzbüntetést kell fizetniük. Pont emiatt tiltakoznak a republikánusok. John Boehner ellenzéki frakcióvezető azt mondta, a novemberi választások után, ha a republikánusok kerülnek többségbe, visszavonják a törvényt.

"Egy ilyen gazdaságban, ekkora munkanélküliség mellett, amikor ekkora szükség lenne munkahelyekre és gazdasági növekedésre, valóban ez a megfelelő idő adóemelésre, a bürokrácia növelésére, és arra, hogy ellehetetlenítsünk minden amerikai munkahely-teremtő vállalkozást? A válaszunk NEM!" - mondta Boehner.

A republikánusok mellett 35 demokrata képviselő is nemmel szavazott a törvényre, végül épphogy meglett az egyszerű többség. A Fehér Ház a szavazást megelőző hetekben intenzíven kampányolt a reform mellett, az elnöki hivatal egyebek mellett televíziós hirdetésekkel próbálta meggyőzni a kétkedőket. Barack Obama személyesen is megkereste a törvényt ellenző demokrata képviselőket. A siker ára az volt, hogy meg kellett ígérnie: nem változtat az abortusz állami finanszírozási feltételein.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×