eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Franciaország: a kormánynak kötelessége meghallgatni a választók világos üzenetét

Több mint tizennyolc százalékot vert rá a kormánypárti többségre az egyesült baloldal Franciaországban a vasárnapi regionális választásokon. A szélsőjobboldali Nemzeti Front előretörése a második fordulóban is folytatódott, egyes helyeken támogatottsága meghaladta a 20 százalékot is.

 François Fillon miniszterelnök már vasárnap este elismerte a balodali ellenzék választási győzelmét, hangsúlyozva, hogy a kormánypárt vereségéért vállalja a rá háruló felelősséget, ám az eddig megjelent hírek szerint kizártnak tartható, hogy Nicolas Sarkozy leváltsa őt a kormányfői posztról.

Az államfő egyébként a hétfői napot a választási eredmények elemzésével tölti, és a miniszterelnök mellett a kormánypárti többség meghatározó személyeivel konzultál.

A győztes baloldal - amely alapvetően a szocialistákból, a zöldekből és a kommunistákból tevődik össze - természetesen úgy véli, a kormánynak kötelessége meghallgatni a választók világos üzenetét, és módosítania kell eddigi politikáján.

Jobboldalon azonban egyelőre igyekeznek jelentéktelennek mutatni a kialakult helyzetet, hangsúlyozva, hogy a kormánypártnak sikerült megőriznie a hagyományos jobboldali bástyának számító Elzász vidékét, sőt két tengerentúli megyét, Reunion-szigetét és a Francia Guyanát is visszahódította.

Az államfői hivatalból kiszivárgott információk szerint a következő hetekben lesz ugyan kormányátalakítás, ám az apró, mindössze technikai jellegű változásokkal fog majd járni.

Nicolas Sarkozy azt már a választások előtt nyilvánvalóvá tette, hogy mindenképpen továbbviszi a megkezdett reformokat, köztük a robbanásveszélyesnek számító nyugdíjrendszer átalakítását, ezzel párhuzamosan pedig folytatja a jobb- és a baloldal felé egyaránt nyitó politikáját, és fontos pozíciókban további, ezt a folyamatot jelképezni hivatott kinevezések várhatók.

A közvélemény sem számít különösebb politikai földrengésre, egy friss felmérés szerint a megkérdezett franciák 55 százaléka ugyanis úgy véli: az államfő nem hagyja magát befolyásolni a regionális választási eredmények által.

Nicolas Sarkozynek egyébként nem csak a baloldali, hanem saját politikai táborán belüli ellenfeleivel is szembe kell néznie. A kormánypárton belül az elégedetlen képviselőket kell megnyugtatnia, párton kívül pedig egy új fenyegetés körvonalazódik: a hírek szerint Dominique de Villepin, a Chirac-éra miniszterelnöke még a héten bejelenti, hogy új mozgalmat hoz létre, amely úgymond a francia népet fogja majd szolgálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×