eur:
395.31
usd:
372.19
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Merkel: Görögország megsegítése nem lesz az EU-csúcs napirendjén

A német kancellár szerint a március 25-26-i EU-csúcs napirendjén nem születik döntés Görögország uniós megsegítéséről. A Deutschlandfunk rádióadón, "A hét nyilatkozata" című műsorban Angela Merkel hangsúlyozta: a segítség kérdése csütörtökön nem szerepel a csúcs napirendjén.

A német kancellár, mint mondta, azért figyelmeztet, hogy a csúccsal kapcsolatos hamis várakozások ne keltsenek nyugtalanságot a piacon.

Mint rámutatott, Görögország nem fizetésképtelen, ezért a segítség kérdése nem az, amelyről tárgyalni kellene. Hangsúlyozta, hogy a görög kormányfő többször biztosította őt is, hogy Athén nem pénzkéréssel fordul az EU-hoz.

Angela Merkel szerint az euró számára a legjobb megoldás, ha Görögország egyedül oldja meg problémáját, az európai állam- és kormányfők támogatásával.

- Az EU a Nemzetközi Valutaalappal "kéz a kézben" akar dolgozni a görög adósságválságon - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken.

Azt is elmondta, hogy a bizottság elnöke, José Manuel Barroso, valamint Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos már megállapodott azokban a lehetséges intézkedésekben, amelyekkel Athént segíthetik. Barroso ugyanakkor felszólította az uniós államokat, hogy sürgősen állapodjanak meg egy szükségtervben Görögország számára.

Az euróövezeti államok megosztottak a kérdésben, annak ellenére, hogy közeledik a március 25-26-i uniós csúcs, ahol dönteni kellene a tényleges támogatásról. Görögország már kilátásba helyezte, hogy az IMF-hez fordul, ha nem születik határozott döntés.

A Nemzetközi Valutaalap még soha nem segített ki euróövezeti országot, ez, általános vélekedés szerint, óriási presztízsveszteség lenne az eurózónának.

"Ez nem presztízskérdés, ez annak a kérdése, hogy mi a legjobb a helyzet kezelésére" - hangsúlyozta ugyanakkor José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, a francia France 24 televíziónak adott nyilatkozatában.

A nagy euróövezeti tagok közül Németország hivatalosan is kinyilvánította nyitottságát az IMF-féle megoldásra. A nagy ellenlábas franciák szerint viszont ez egyértelműen az euró kudarca lenne. Az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia viszont most is a kívülmaradás politikáját követi: úgy véli, hogy ez "elsősorban euróövezeti kérdés".

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×